Skip to main content

10 vragen over dry-needling

Ik krijg nog wel eens een wazige blik als ik vertel over hoe effectief dry-needling behandelingen zijn voor aandoeningen aan het bewegingsapparaat. ‘Draai-wat…?’ wordt er dan gevraagd. In deze blog zet ik daarom de meest voorkomende vragen voor je op een rijtje.

1. Wat is dry-needling?

Dry-needling een vorm van fysiotherapie. Doel van de therapie is het laten ontspannen van spierknopen door het gebruik van dunne naalden. Daarbij worden de triggerpoints uitgeschakeld. De spier ontspant zich en de doorbloeding kan weer goed op gang komen.

2. Wat zijn trigger-points?

Zo noem je de spierknopen die stijfheid, krachtverlies en pijnklachten veroorzaken. Spierknopen zijn verdikkingen die, als je erop drukt, erg pijnlijk zijn. Precies op deze plekken heeft de spier een slechte doorbloeding. De spierknoop zorgt voor drukpijn die kan uitstralen naar allerlei plaatsen in het lichaam. Daardoor kun je het volgende voelen:

  • Hevige lokale pijn en uitstralingspijn
  • Stijfheid
  • Verminderde kracht bij het aanspannen van de spier
  • Secundaire reacties op de pijn, bijvoorbeeld zweten, duizeligheid, wazig zien

3. Hoe ziet een behandeling met dry-needling eruit?

We starten met een gesprek en een onderzoek en maken vervolgens een behandelplan. Tijdens het onderzoek zoek ik de spieren op die de pijn zouden kunnen veroorzaken. Als ik op de trigger-points druk, is dat pijnlijk.

Ik breng in de trigger-points een dun acupunctuurnaaldje aan. Hier voel je niets van. Als de spier wordt aangeprikt spant hij zich aan. Van deze spierreactie kun je even schrikken en dat kan pijnlijk aanvoelen. Deze spierreactie zorgt voor een soepeler spier die beter kan bewegen.

Je krijgt oefeningen mee naar huis om de spieren te stretchen en weer belastbaar te maken.

4. Hoeveel behandelingen heb je nodig om resultaat te voelen?

Na een dry-needling behandeling voel je direct resultaat omdat je spieren soepeler zijn door een betere doorbloeding. Er zijn 4 tot 5 sessies nodig om de behandeling op langere termijn effectief te laten zijn. Maar het aantal behandelingen is voor iedereen verschillend omdat alle klachten verschillend zijn.

5. Welke aandoeningen zijn te behandelen met dry-needling?

In onze praktijk kunnen we heel veel klachten behandelen door dry-needling. Enkele voorbeelden daarvan zijn:

  • Sportblessures
  • RSI klachten
  • Hernia
  • Rugklachten
  • Hoofdpijn
  • Kaakproblemen
  • Onverklaarbare pijnen
  • Allergie
  • Slapeloosheid

6. Voor wie is een behandeling met dry-needling geschikt?

In principe kan iedereen behandeld worden met dry-needling. Je kunt niet behandeld worden als zwanger bent, een pacemaker hebt, of als je griep of koorts hebt.

7. Is een behandeling met dry-needling pijnlijk?

Een goede fysiotherapeut kan de naald zonder pijn in de spierknoop prikken. Hierdoor trekt de spier samen. Deze ‘verkramping’ kan wel pijnlijk zijn, maar is meestal van korte duur. Daarna is meestal direct een positief effect merkbaar. Je kunt je spieren beter bewegen en er is juist een afname van pijn.

Na een behandeling kun je wel flinke spierpijn krijgen. Dit is normaal en verdwijnt meestal binnen een dag.

8. Wat is het verschil tussen dry-needling en acupunctuur?

Dry-Needling is een Westerse behandelmethode. De therapeut zoekt triggerpoints in verkrampte of pijnlijke spieren op en laat ze ontspannen door ze aan te prikken met één naald. Dat prikken duurt kort en is bedoeld om de spierknoop als het ware los te rafelen.

Acupunctuur is een Oosterse geneeswijze en gaat uit van levensenergie die in banen door ons lichaam stroomt. Er worden veel naaldjes tegelijk in het lichaam gezet en die blijven er ook een tijdje zitten.

9. Is dry-needling een veilige behandelmethode?

Van Gelderen Fysiotherapie is een geregistreerde praktijk voor dry needling. Op www.dryneedling.nl vind je alle geregistreerde fysiotherapeuten. Wij voldoen aan alle eisen om dry needling veilig en vakkundig toe te passen.

Dry needling is een erkend onderdeel van de fysiotherapie en wordt in steeds meer praktijken toegepast. Ook in ziekenhuizen, revalidatiecentra en in de sportwereld maakt men hier gebruik van.

10. Wordt dry-needling vergoed door de zorgverzekeraar?

Dat is voor iedereen verschillend. Neem contact op met je zorgverzekeraar om te weten of je recht hebt op vergoeding.

Heb je nog een andere vraag? Bel me of maak meteen online een afspraak.

10 vragen over dry-needling