facebook linkedin twitter facebook

Beter bewegen door Osteopathie

Osteopathie is een vorm van manuele geneeskunde. Deze therapie gaat uit van de mens als biologische eenheid. We benaderen het lichaam als één geheel en niet als een optelsom van losse onderdelen. Heeft u ergens pijn, dan kan de oorzaak daarvan wel heel ergens anders vanuit het lichaam komen.
Alles in het lichaam beweegt, van spieren tot bloedvaten en van ingewanden tot botten. Een osteopaat onderzoekt waar in het lichaam de beweging hapert en herstelt de samenwerking tussen de verschillende weefsels.

Welke klachten worden verholpen?

‘Met deze pijn moet u maar leren leven’, dat is wat veel mensen te horen hebben gekregen die bij ons in de praktijk komen. Een verkeerde houding, overbelasting door werk of sport, infectie, fors gewichtsverlies of een bevalling, ze zorgen ervoor dat ons lichaam uit balans raakt. Dit kan zich uiten in lichamelijke klachten zoals:

  • Pariëtaal (in het bewegingsapparaat) bijvoorbeeld: rug-, nek- en schouderklachten, tenniselleboog, zwangerschapsgerelateerde gewrichtsklachten, pijn na een ongeval
  • Visceraal (in het orgaansysteem) bijvoorbeeld: buikpijn, obstipatie, chronische blaasontsteking, littekenweefsel
  • Craniaal (in het centraal zenuwstelsel) bijvoorbeeld: whiplash, hoofdpijn, oorsuizen, chronische vermoeidheid

Hoe werkt een osteopaat?

Een osteopaat werkt uitsluitend met zijn handen. Hij gebruikt geen medicijnen of apparaten. Hij helpt met zachte handgrepen het lichaam te herstellen.
Ons doel is het zelfgenezende vermogen van het lichaam te ondersteunen. We noemen dit ook wel het auto correctie systeem. Wij brengen uw lichaam weer in balans.

Waaruit bestaat een behandeling?

1.    Tijdens het eerste consult zal uw klacht besproken worden maar ook uw algehele gezondheid. Tevens komen eventuele relevante gebeurtenissen uit het verleden aan bod zoals bijvoorbeeld een operatie of ongeluk. Die kunnen nog steeds van invloed zijn op de beweeglijkheid van uw lichaam.

2.    Vervolgens krijgt u een algemeen onderzoek om ziekten of afwijkingen uit te sluiten en een specifiek osteopathisch onderzoek. Daarbij voelt de osteopaat met zijn handen naar bewegingsstoornissen welke mogelijk een aandeel hebben in uw klachten. Het onderzoek is gericht op de beweeglijkheid van weefsels: botten, gewrichten, spieren, banden, kraakbeen, zenuwen en organen.

3.    Nu kan de behandeling worden gestart. Met verschillende technieken maakt de osteopaat los wat vast zat. De behandeling is zacht en in de regel niet pijnlijk. De aanpak respecteert het menselijk lichaam. U kunt tijdens een behandeling soms goed uw gespannen weefsels ervaren als gevoelige zones in het lichaam. Bij forse blokkades in rug of nek is het nodig de beweeglijkheid van de wervels te corrigeren.

4.    De manuele therapie kan, indien nodig, een aantal keren herhaald worden om het gewenste effect te bereiken.

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

sterren

Onafhankelijk onderzoek bekroont praktijk.

Online afspraak maken?

Plan nu eenvoudig online een afspraak in:

afspraak plannen iconKlik hier

 

Actueel

IMAGE ‘Ik heb last van mijn schouder, wat moet ik doen?’
woensdag 10 juli 2019
‘Ik heb last van mijn schouder, wat moet ik doen?’ Schouderklachten zijn zo complex! Daar kom je eigenlijk niet vanaf zonder de professionele... Lees verder...