Skip to main content

7 Praktische tips tegen de herfstdip

Herfstdip

‘Ik ben zo iemand die zodra de eerste bladeren beginnen te verkleuren, een herfstdepressie ontwikkelt’, klaagde een patiënt in mijn praktijk. ‘En wat doe je er dan aan?’, vroeg ik. ‘Nou niets natuurlijk. Het gaat vanzelf wel weer over als het lente is!’ ‘Ben je gek’, riep ik geschokt uit. ‘Je kunt toch niet al die tijd met een herfstdip rondlopen? Dat gaat echt ten koste van je gezondheid hoor’.

Waarom een herfstdip je gezondheid schaadt

Over de herfstdip wordt wel eens een beetje lacherig gedaan, maar je kunt je er behoorlijk depressief door voelen. Zodra de dagen korter worden, raak je sneller vermoeid en word je lusteloos. Je hebt minder zin om iets nieuws op te pakken of om de dingen af te maken waar je mee bezig was. En naar de dokter ga je niet want je hebt de verschijnselen allang herkend: Er is niks meer aan te doen, je lijdt aan de herfstblues. Maar je geest en je lichaam vormen een geheel. Als je je geestelijk niet helemaal fit voelt, dan zal je lichaam ook minder fit worden. Daarmee wordt je weerstand automatisch minder en ben je dus vatbaarder voor griep en verkoudheden.

Oorzaken van de herfstdepressie

De oorzaken van een herfstdepressie hoef je echt niet alleen tussen je oren te zoeken. Er zijn twee duidelijke veroorzakers van een verminderd geluksgevoel.

  • Minder licht
    Overdag maakt ons lichaam cortisol aan. Dat is het hormoon dat je wakker houdt. Het verhoogt onze alertheid en concentratievermogen. Hoe minder uren daglicht, hoe minder cortisol we aanmaken. Dus zo gek is het niet dat je minder goed functioneert met minder daglicht.
  • Minder beweging
    In de herfst trek je meer naar binnen en beweeg je minder. Met een dekentje op de bank en denk je dat je heel goed ontspant. Maar gek genoeg ontspannen we het best door veel te bewegen! Want door sporten en bewegen maken we het stofje endorfine aan. Endorfine helpt je te ontspannen en depressieve gevoelens los te laten.

Met deze duidelijke oorzaken kun je aan de slag gaan om je herfstdepressie draaglijker te maken of zelfs te voorkomen.

Praktische tips tegen de herfstdepressie

  1. Maak dagelijks een wandeling in de buitenlucht. Fiets naar je werk, naar school of naar de supermarkt. Hierdoor krijg je meer licht op je huid en maakt je lichaam dus meer cortisol aan. Maar wandelen en fietsen vormen natuurlijk ook een hele goede bijdrage aan je dagelijkse portie beweging.
  2. Ga sporten en het liefst buiten. Het mooie van de herfst is dat het niet meer heel warm wordt maar ook niet winters koud. Ideaal dus om lekker te bewegen. Sport altijd met een goed schema of een duidelijk doel. Zo voorkom je overbelasting of blessures.
  3. Kies een sport die je leuk vindt om te doen en waar je goed in bent. Daar heb je jarenlang plezier van.
  4. Geef structuur aan je dag. Sta op tijd op maar ga ook op tijd naar bed. Overdag maakt je lichaam cortisol aan, maar ’s nachts wordt het hormoon melatonine aangemaakt. Dit noemen we ook wel het gelukshormoon. Zonder een goede nachtrust ligt een herfstdip op de loer.
  5. Ontspan je met yoga en tai chi. Deze vormen van mediteren geven je energie.
  6. Drink voldoende water en eet het liefst kleine porties. Zo vermijd je een after dinner dip. Dat is dat gevoel dat je wel even wilt uitbuiken op de bank na een copieuze maaltijd. Of de dip die je kunt ervaren op je werk na een stevige lunch.
  7. Wees niet bang om voedingssuplementen te gebruiken. Er zijn heel veel goede vitamines en mineralen die je wel wat extra kunt gebruiken in deze periode van het jaar. Je zult merken dat je er beter door voelt. Je stofwisseling verbetert, je botten worden sterker en je energielevel gaat omhoog.

Hoera het is herfst!

Uiteraard is niet iedereen even gevoelig voor de seizoenswisselingen. Misschien heb je er het ene jaar ook meer last van dan het andere. Blijf in ieder geval niet rondlopen met je depressieve gevoelens tot het weer lente is. Maak online een afspraak. Samen zorgen we er voor dat jij weer van de herfst gaat genieten.