Skip to main content

COVID-19 & fysiotherapie: Brain fog

De terrassen zitten vol en de zon maakt al meer uren: de zomer is aangebroken. Helaas al wel een tweede zomer in de schaduw van Corona, een virus waar nog altijd veel onduidelijk over is. Niet alleen tijdens, maar ook lang na een coronabesmetting ondervinden veel mensen klachten. Eén van de meest mysterieuze is misschien wel de zogeheten brain fog. Wat dat is? We vertellen je er graag meer over.

Meer dan 50% van de mensen tussen de 16 tot 30 jaar die een coronabesmetting opliepen, heeft een halfjaar later nog steeds klachten. Denk aan vermoeidheid, kortademigheid en concentratieproblemen. Een ander bekend symptoom is brain fog of hersenmist genoemd. Denk hierbij aan verwardheid, geheugenverlies en een verkorte aandachtsboog. Maar hoe kan een ziekte aan de luchtwegen leiden tot neurologische problemen als aandachtsstoornissen?

Wat is COVID hersenmist?

De hersenmist na COVID-19 wordt beschreven als geheugenverlies, moeite met het vinden van woorden, problemen om de aandacht erbij houden en overweldiging door eenvoudige taken. Deze klachten blijven of ontstaan na de typische Corona verschijnselen, bijvoorbeeld koorts en hoesten. Waar de klachten vandaan komen, is nog niet duidelijk. Het vermoeden is dat ze ontstaan door een over activatie van het immuunsysteem. Maar onderzoekers staan tot nu toe nog voor een raadsel.

Niet alleen na Corona

Een over reactie van het immuunsysteem is niet uniek bij COVID. Ook bij andere infectieziekten zien we dit terug. Het immuunsysteem gaat dan aan de slag om het virus te bestrijden, maar in een poging om ervan af te komen, valt het lichaam ook normale gezonde cellen aan. Een voorbeeld naast Corona waarbij dit voor kan komen, is een infectie met Streptokokken.

Onderzoekers die een artikel publiceerden in het Journal of Infection volgden gedurende 3 maanden 120 COVID-19 patiënten nadat ze het herstelden van de infectie. Ongeveer 30% van deze mensen zei dat geheugenverlies een aanhoudend probleem was, net als concentratie. Opvallend is dat de brain fog niet alleen voorkomt bij patiënten die in het ziekenhuis gelegen hadden. Zelfs mensen die milde symptomen hadden, rapporteerden deze neurologische problemen.

Brain fog en fysiotherapie

Fysiotherapie is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij geheugenproblemen, maar toch is niets minder waar. We zien veel zogeheten long COVID patiënten in onze praktijk en de brain fog komt maar al te vaak voor. Deze nemen we dan ook zeker mee in het Corona revalidatietraject.

Er is (gelukkig!) geen bewijs dat het letsel blijvend is, mensen herstellen wel, dus het is belangrijk om hoopvol en positief te zijn. Om je de beste kans op herstel te geven, hebben we van verschillende therapieën de meest werkzame handgrepen en technieken geselecteerd. We passen dit programma sinds medio vorig jaar toe in onze praktijk en hebben er al mooie resultaten mee mogen halen. Hopelijk kunnen we in de toekomst nog veel meer mensen helpen. Meer weten? Neem dan gerust contact met ons op.