Skip to main content

Een wereld van verschil tussen Dry-Needling en acupunctuur

‘Wat is een het verschil tussen Dry-Needling en acupunctuur’, wordt mij als fysiotherapeut vaak gevraagd. Want omdat er bij beide behandelwijzen naalden aan te pas komen lijkt het voor een buitenstaander wel wat op elkaar. Maar die naald is dan ook de enige overeenkomst tussen de twee. We zetten de belangrijkste verschillen tussen beide behandelmethoden op een rijtje.

Het Oosten en het Westen

De klassieke acupunctuur is een Oosterse geneeswijze. Acupunctuur gaat uit van levensenergie die in banen door ons lichaam stroomt en op bepaalde punten geblokkeerd kan raken. Er worden veel naaldjes tegelijk in het lichaam gezet en die blijven er ook een tijdje zitten.

Dry-Needling vindt zijn oorsprong in Westerse behandelmethodes. Het wordt al jaren ingezet in reguliere fysiotherapie praktijken. De therapeut zoekt triggerpoints in verkrampte of pijnlijke spieren op en laat ze ontspannen door ze aan te prikken. Er is sprake van één naald die in de spier wordt geprikt.

Triggerpoints?

Zo noemen we de kleine gebiedjes in het spierweefsel, die verkrampt zijn. De spiervezels kunnen niet meer ontspannen en daardoor worden afvalstoffen niet meer afgevoerd. Deze triggerpoints, of spierknopen, veroorzaken de pijn. Dit is een diepe, zeurende pijn die moeilijk te lokaliseren is.

Korte behandeling

Laatst kwam iemand bij mij in de praktijk die al heel lang last had van een uitstralende pijn over een groot gebied van de nek en de schouder. Deze pijn werd veroorzaakt door een probleem elders in het lichaam. Ik heb de triggerpoints opgezocht en ze met behulp van de Dry-Needling techniek aangeprikt totdat er een twitch ontstond. De spier spant zich dan kort maar volledig aan. Hierna ontspant hij zich en kan weer normaal functioneren. Je kunt het een beetje vergelijken met een knoop die je uit een touwtje trekt.

Direct resultaat

Dry-needling geeft direct resultaat. Na de eerste sessie ervaar je al direct meer bewegingsvrijheid. Soms zijn er nog drie of vier vervolgbehandelingen nodig. Maar vaak zijn deze behandelingen er op gericht de spieren soepel te houden. Dit is gelijk een groot verschil met acupunctuur. Bij acupunctuur zijn er altijd meerdere sessies nodig om resultaat te hebben.

Verschillen

Voor de duidelijkheid nog even de belangrijkste verschillen tussen beide behandelmethoden op een rijtje:

Dry-Needling:
• Westerse behandelmethode
• Spieren, triggerpoints
• Eén naald die kort aanprikt
• Direct resultaat

Acupunctuur:
• Oosterse geneeswijze
• Energiebanen
• Meerdere naalden die lang blijven zitten
• Later resultaat

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust aan onze fysiotherapeuten van Fysiotherapie Van Gelderen. U kunt het contactformulier invullen of mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Een wereld van verschil tussen Dry-Needling en acupunctuur