Skip to main content

Fit en veilig op de skipiste

Ga je deze winter weer een of meerdere keren skiën? Zorg dan dat je op tijd begint met het verbeteren van je conditie. Want hoe fitter je op de piste staat hoe minder risico je loopt op ongelukken. En hoe meer plezier je hebt van je vakantie.


Nederlandse skiërs zijn vaak overmoedig. Ze vinden van zichzelf dat ze best wel fit zijn en ook met beschermende maatregelen nemen ze het vaak niet zo nauw. Jammer, want je kunt veel meer genieten van je duurbetaalde vakantie als je goed voorbereid richting de sneeuw gaat. Je kunt ongelukken voorkomen door op tijd te beginnen met de juiste conditietraining. Het is zo jammer als jij en je reisgezelschap eerder terug moeten keren naar huis. Natuurlijk helpen we je na een ongeluk graag in onze fysiotherapiepraktijk met revalideren maar liever helpen we je een ongeluk te voorkomen!

De derde dag


Als je wekelijks sport heb je best een goede conditie voor Nederlandse begrippen. Maar het is niet voldoende voor een week lang intensief wintersporten. Om een hele week, de hele dag, te kunnen snowboarden of skiën moet je in topconditie zijn. Onder wintersporters is het bekend dat de derde dag van de vakantie de ongelukken gebeuren. Dat komt omdat na 48 uur de spierpijn het ergst is. Je beenspieren, je kuiten, alles doet pijn. En dan zit een ongeluk in een heel klein hoekje. Een ski- of snowboardongeluk kan leiden tot ernstige en vaak langdurige blessures.

Goede voorbereiding

Neem tenminste een maand voor je wintersportvakantie een abonnement op de sportschool om te trainen op kracht en conditie. Geef aan waarvoor je komt en vraag een trainingsschema om je core stability te versterken. Doe beenoefeningen die zoveel mogelijk de skibewegingen imiteren. Squats, lunges en wall sits leveren veel resultaat op. Maak met eenvoudige oefeningen een vast parcours. Hierdoor versterk je de spieren, de knieën, schenen, kuiten, enkels en voeten. En dan ski je al je vrienden of familie met gemak voorbij.

Skilessen

Fris je skivaardigheden elk jaar weer op met wat skilessen. Nederlandse wintersporters staan doorgaans een of twee weken per jaar in de sneeuw, na enkele jaren heb je dus nog maar een paar maanden ervaring. Het is daarom van groot belang om elk jaar weer even les te nemen. Je voelt je zekerder van jezelf en zo geniet je ook meer van je vakantie.

Warming-up

Waarom zou je voor het sporten in Nederland wel een warming-up doen en op de skipiste niet? Met een warming-up neem je je sport en je lichaam serieus. Ditzelfde geldt voor het dragen van een helm en beschermende kleding. Misschien vind je het niet cool, maar het maakt je vakantie een stuk minder gevaarlijk. Snowboarders hebben vaak een hoge snelheid, en kunnen daardoor een flinke smak maken. Een skiongeluk leidt meestal tot een blessure aan de knieën en onderbenen.

Apres-ski

En last but not least: doe voorzichtig aan met de apres-ski. Alcohol breekt je spiermassa af. Toch jammer van alle moeite die je hebt gedaan om in conditie te komen. Bovendien ligt een ongeluk op de loer als je ’s morgens brak aan de piste verschijnt. Tijdens het skiën alcohol drinken is sowieso een no go.

Toch een blessure?

We wensen je heel veel plezier tijdens je wintervakantie. En loop je toch een blessure op dan helpen we je graag verder in onze fysiotherapiepraktijk.

Fit en veilig op de skipiste