Skip to main content

Fysiotherapie na een hernia

Fysiotherapie na een hernia

Fysiotherapie na een hernia

Als je te maken hebt met een hernia, dan krijg je een hoop gratis advies. Want iedereen kent wel iemand in zijn omgeving die ook een hernia heeft gehad …en heel snel weer aan het werk was/nooit meer de oude werd/tig keer geopereerd werd/veel baat had bij ... Wat moet je met al die goedbedoelde verhalen? Ze werken vaak alleen maar heel verwarrend. Een hernia komt veel voor en iedereen reageert anders. Maar één ding is zeker: je hernia gaat over. In deze blog vertel ik je hoe fysiotherapie je kan helpen met je herstel.

Neem de tijd

Vroeger werden patiënten met een hernia plat gelegd en mochten ze weken niet bewegen. Tegenwoordig weten we dat rust afgewisseld met beweging het genezingsproces juist op gang brengt. De meeste hernia’s genezen zo vanzelf in een tijdsbestek van 3 tot 6 maanden. Is er na 3 maanden nog geen verbetering merkbaar, dan kan een operatie overwogen worden. Na een operatie volgt een periode van aansterken. Dat gebeurt vaak in combinatie met fysiotherapie.

Oefeningen en sporten

Wanneer je niet geopereerd hoeft te worden, dan stem je vaak met je huisarts af welke stappen je moet ondernemen om weer de oude te worden. Als de ergste pijn verdwenen is kun je actief aan de slag met je herstel. Je huisarts raadt je meestal aan om dit onder begeleiding van de fysiotherapeut te doen. Een fysiotherapeut weet precies welke oefeningen geschikt zijn op welk moment van het herstel. Ook kan een voorzichtige massage deel uitmaken van de behandeling om je spieren te laten ontspannen. En ga zo snel als mogelijk weer sporten. Zoek een geschikte, maar vooral leuke sport. Want sporten “omdat het moet” hou je niet vol.

Huiswerk om je rug sterk te maken

De tussenwervelschijven in je rug fungeren als een spons. Door de hernia is die “spons” ingezakt. Met dagelijkse oefeningen en veel wandelen krijgen de tussenwervelschijven haar hoogte terug waarmee de stootbelasting groter wordt. Vaak wordt mij gevraagd hoelang het duurt voordat het lichaam helemaal hersteld is van de hernia. Ik zeg dan altijd: “Hoe slechter jij je huiswerk maakt, hoe vaker ik jou zie!” Dan bedoel ik niet dat je helemaal zelf verantwoordelijk bent voor je herstel, want dat heeft met meer factoren te maken. Maar je kunt het wel beïnvloeden door dagelijks te oefenen.

Life style change

Een fysiotherapeut zal ook met je bespreken hoe je in de toekomst een hernia kunt voorkomen. Een hernia is een sluipende aandoening, het gevolg van een verkeerde levensstijl. Je rug en tussenwervelschijven zijn uit balans en dan kan door een kleine verkeerde beweging een hernia ontstaan. Als je volledig hersteld bent, maar je verandert je life style niet, dan is er een grote kans dat je nogmaals met een hernia te maken krijgt. Bewegen is daarbij het sleutelwoord.

Vragen?

Heb je ook te maken met een hernia? En wil je graag meer weten over wat ik voor je kan betekenen? Bel me gerust op 06-53355405 of maak online een afspraak

Handtekening Barbara van Beek Van Gelderen