Skip to main content

Fysiotherapie na een heupoperatie

De 6 meest gestelde vragen.

Kom je in aanmerking voor een nieuw heupgewricht? Maak dan zodra de operatiedatum bekend is een afspraak met een fysiotherapeut in jouw buurt. Want fysiotherapie na een heupoperatie is altijd nodig. En je moet er direct mee beginnen. Hieronder beantwoord ik de zes meest gestelde vragen in onze praktijk.

1. Hoe lang duurt de revalidatie?
Revalideren doe je door ongeveer 2 tot 3 maanden gemiddeld 2 keer per week fysiotherapie te volgen. Je begint al in het ziekenhuis en gaat meteen door wanneer je thuiskomt. Soms komt de fysiotherapeut eerst bij jou langs. Vaak start je meteen in de praktijk van de therapeut. Het is dus belangrijk om een therapeut in de buurt te zoeken.

2. Wat doet de fysiotherapeut?
Wij helpen je om weer goed te leren lopen zonder krukken. Dat doen we op verschillende manieren.

  • We trainen de stabiliteit van de heup.
  • We maken de heup- en bovenbeenspieren krachtiger.
  • We zorgen dat je een goede loophouding krijgt.
  • We trainen conditie.

Om dit allemaal te bereiken doen we oefeningen en kunnen we masseren. Ook leren we je oefeningen voor thuis.

3. Mag ik direct op mijn kunstheup staan?
Ja, want de prothese is tijdens de operatie goed vastgemaakt. Maar het gebied rond de heup moet genezen en sterk worden. Zoals bij iedere operatie is er een revalidatieprotocol, daarom mag je de eerste weken vaak niet zonder krukken lopen. Omdat wij maatwerk leveren, bepalen we uiteindelijk samen wanneer je één kruk kan gaan gebruiken en wanneer je de krukken helemaal weg mag laten.

4. Waarom is bewegen belangrijk?
Bewegen stimuleert de aanmaak van kraakbeen en botten. Hierdoor wordt je lichaam soepeler. Daarnaast train je door beweging de spieren. Als je niet beweegt wordt je spiermassa kleiner en wordt je steeds slapper. Het is wel belangrijk om bewegen steeds af te wisselen met rust. Tijdens de revalidatie raden we je aan om te wandelen. Ook fietsen is een goede manier om de spieren te versterken maar de eerste zes weken mag je dat alleen op een hometrainer doen. Om aan het verkeer deel te nemen moet je een goede controle over je benen hebben.

5. Welke sporten mag ik doen na een heupoperatie?
Aan het einde van de revalidatie bespreken we samen welke sport je weer kunt gaan beoefenen. De nieuwe prothese gaat normaal gesproken tussen de 15 en 20 jaar mee. Maar door de belasting van sommige sporten zoals voetbal of hardlopen slijt hij sneller. De meeste andere sporten (zelfs skiën) kun je wel weer doen.

6. Wat kan ik nog meer doen om fit te blijven?
Een gezonde leefstijl is erg belangrijk. Overgewicht is niet goed voor de belasting van je nieuwe gewricht. Naast bewegen moet je dus ook op je voeding letten. Je kunt ook voedingssupplementen slikken die de aanmaak van calcium bevorderen.

Meer vragen?

Heb je nog meer vragen of wil je graag een afspraak maken? Neem dan contact op met Fysiotherapie Van Gelderen. Wij hebben vestigingen in Middelharnis en in Willemstad. Plan je afspraak online in of bel 06-53355405

Fysiotherapie na een heupoperatie