Skip to main content

Fysiotherapie voor senioren

Van mijn oudere patiënten hoor ik nog wel eens dat ze vroeger altijd zo fit als een hoentje waren maar dat alles nu zoveel meer moeite kost. ‘De vanzelfsprekendheid dat mijn lichaam doet wat ik wil, wordt steeds minder naarmate ik ouder word’, zeggen ze. ‘Wat jammer dat ik er vroeger niet méér bij stilgestaan heb dat alles het zomaar deed!’ Maar gelukkig kun je ook als je al op leeftijd bent, nog veel doen om je lichaam fit te houden.

Welke klachten?

Bij het ouder worden treden er een aantal veranderingen op in je lichaam. Gewrichtsslijtage bijvoorbeeld. Vrijwel iedereen heeft hier op latere leeftijd wel mee te maken. Vaak merk je dit aan de typische ochtendstijfheid. De gewrichten moeten dan nog op gang komen. Ouderen krijgen ook vaak problemen met hun evenwicht. Hierdoor wordt de kans op vallen groter.

Vaak ontstaan deze veranderingen geleidelijk en merk je dat een aantal bewegingen of activiteiten lastig worden. Hierdoor krijg je steeds meer problemen met gewone dagelijkse bezigheden.
Veel voorkomende klachten bij senioren zijn:

  • Pijn in gewrichten en spieren
  • Lopen en bukken worden moeilijker
  • Minder spierkracht na een operatie bij bijvoorbeeld een nieuwe heup of knie
  • Ziekte van Parkinson
  • Evenwichtsproblemen, bijvoorbeeld bij het opstaan uit bed of van een stoel
  • Klachten na een herseninfarct
  • Artrose
  • Verminderde algehele conditie

Werken aan je conditie

Gelukkig kun je als oudere natuurlijk al veel doen om je conditie op peil te houden. Er bestaan allerlei sportclubs waar je kunt sporten tot op hoge leeftijd. Zwemmen, tennissen, wandelen, golfen, zelfs de sportschool biedt trainingen gericht op ouderen. Zit echt sporten er niet meer in? Dan is een dagelijks wandelingetje in de buurt ook heel goed voor de conditie. Want beweging in combinatie met frisse lucht is gezond voor je lichaam en je geest. Ga je liever niet naar buiten, doe dan mee met Nederland in Beweging op omroep MAX.

Geriatrie fysiotherapie

In onze fysiotherapiepraktijk ondersteunen we ouderen met een persoonlijke behandeling speciaal gericht op conditie en preventie. Mogelijke behandelvormen zijn: losmaken van spieren en gewrichten, gepersonaliseerde oefeningen die ook thuis kunnen worden gedaan, looptraining, valpreventie en het oefenen in opstaan. Fysiotherapie voor ouderen, ook wel geriatrie fysiotherapie genoemd, ondersteunt je bij het behouden en ontwikkelen van goede bewegingen. Want wanneer je in staat blijft om goed te lopen, de trap op en af kan zonder problemen, kunt fietsen, wassen en aankleden, dan blijf je langer zelfredzaam. Bovendien wijzen studies uit dat ouderen die zich zekerder van hun lichaam voelen, ook minder snel vallen. De kans dat je iets breekt neemt hierdoor af.


Maak een afspraak

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het ondersteunen van je conditie? Maak dan een afspraak door te bellen naar 06-53355405. We nodigen je dan uit voor een kennismaking eventueel samen met een partner, familielid of mantelzorger. We stellen een behandelplan op wat past binnen jouw mogelijkheden. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.