Skip to main content

Ga je minder bewegen door de e-bike?

Jaren geleden was ‘de fiets met trapondersteuning’, zoals hij toen nog heette, alleen voor oude mensen. Maar dat is verleden tijd. De e-bike is helemaal ingeburgerd en het is al de normaalste zaak van de wereld als een brugklasser met de e-bike naar school gaat. ‘Want anders is mijn dochter zo moe van het fietsen als ze thuiskomt en kan ze haar huiswerk niet meer maken’, zei laatst iemand tegen mij. Maar tenzij de dochter aan een spierkwaal of een andere ziekte lijdt, is dat een vreselijk slecht argument. Juist door te bewegen kan dochterlief beter presteren, zowel lichamelijk als geestelijk.


Ouderen en de e-bike


Is de e-bike dan een slechte ontwikkeling? Nee natuurlijk niet. Veel ouderen die niet meer kunnen fietsen op een gewone fiets, hebben er veel plezier van. Ze bewegen meer en langer en komen vaker in de buitenlucht. Allemaal heel gezonde dingen die het lichaam in goede conditie helpen houden. En zolang je zelf ook nog mee blijft trappen hebben ouderen veel baat bij de e-bike.

Werken aan conditie

Ook de forenzen die voorheen met de auto naar het werk gingen, maar nu kiezen voor de e-bike, of zelfs de speedbike, zijn goed bezig. Met een speedbike zijn grote afstanden veel makkelijker te overbruggen en kunnen files vermeden worden. Bovendien krijg je zo elke dag voldoende beweging door heen en weer te fietsen tussen huis en werk. Naast het dagelijks werk, werk je door te fietsen automatisch aan je conditie.

Luie fietsers

Maar de opkomende groep e-bikers is juist jong en (sorry dat ik zo direct ben) lui! Ze hebben helemaal geen zin meer in bewegen. Want van bewegen word je moe en zweterig. Terwijl bewegen juist de sleutel is tot een gezond leven, minder overgewicht en een goede conditie. Door veel te bewegen zal je minder snel een blessure oplopen. Krijg je toch te maken met een aandoening of ziekte, dan kan je bovendien sneller herstellen als je over een goede conditie beschikt.

Goed voor de hersenen

Bewegen is ook goed voor de hersenen en je algemene gesteldheid. Door inspanning te leveren maakt je lichaam endorfine aan. Dit stofje zorgt voor een geluksgevoel en helpt je beter te presteren. Fietsen zorgt dus voor een goede conditie én helpt je om beter op te kunnen letten op school. Na schooltijd draagt een fietsritje bij aan het verwerken van de dag voordat je weer geconcentreerd met je huiswerk aan de slag gaat.

Minder overgewicht

Door dagelijks intensief te bewegen loop je minder risico op overgewicht. En met intensief bedoel ik minstens een half uur een inspanning waarvan je gaat hijgen. Door de inspanning zul je calorieën verbranden en word je niet te dik. Hierdoor zul je minder problemen ervaren aan je gewrichten of rug. Bij een gezond lichaamsgewicht blijven je botten sterk en de spieren soepel. Allerlei aandoeningen zoals diabetes type 2 of hartklachten krijgen minder kans.

Pak de gewone fiets!

Bij Fysiotherapie Van Gelderen vinden we een e-bike voor jonge gezonde mensen een slecht idee. Wij willen je graag helpen je lichaam in goede conditie houden. Door de e-bike ga je minder bewegen. Dus pak die gewone fiets (zonder stekker, dus ook nog beter voor het milieu) en fiets tegen de wind in. Wil je meer weten over verstandig bewegen? Plan online een afspraak voor een persoonlijke fitheidscheck.

Handtekening Barbara van Gelderen

Ga je minder bewegen door de e-bike?