Golfen is een gezonde sport. Samen lekker actief een balletje slaan in een mooie omgeving zorgt voor steeds meer enthousiastelingen die deze sport beoefenen. Door te golfen kom je veel in de buitenlucht en train je allerlei spieren. Het heeft een positieve invloed op je cholesterolgehalte en je lichaamsgewicht. En voor een goede swing is kracht en lenigheid nodig. De gemiddelde leeftijd van amateur-golfers is 50+, hoger dan bij andere sporten. Vanaf een jaar of 50 is ons lichaam echter niet meer zo soepel als we wel zouden willen. Vandaar dat veel (beginnende) golfers regelmatig kampen met golfblessures. Dan kan fysiotherapie uitkomst bieden. In deze blog bespreek ik welke blessures ik het meest tegenkom in mijn praktijk en hoe we samen aan een oplossing werken.
Rugblessure
De meest voorkomende golfblessure is de rugblessure. Rugklachten bij golfen ontstaan door een optelsom van factoren. Een rondje golf duurt meestal 3 tot 4,5 uur, waarbij je al snel zo’n 8 kilometer loopt. Al die tijd draag of trek je een zware tas voor je golfuitrusting mee. Je slaat met een relatief lange golfclub terwijl je je rug draait en je loopt over onverharde ondergrond. Goed materiaal is dus heel belangrijk, net zoals een warming-up. In onze praktijk maken we eerst de spieren lekker los en daarna oefenen we de rompspieren van rug en buik. Hierdoor verbeter je je swing en versterk je je rug waardoor blessures kunnen worden voorkomen.
Golfelleboog
Een golfelleboog is een ontsteking of irritatie van de aanhechtingsplaats van de pezen van het ellebooggewricht. Het veroorzaakt pijn bij de aanhechting van deze spieren aan de binnenzijde van de elleboog. De oorzaak is meestal een verkeerde techniek bij het slaan. Wij masseren de elleboog en doen oefeningen die de arm sterker maken. Het dragen van een armbrace kan de pijnklachten verminderen. Ons advies is om les te nemen bij een ‘pro’ (golftrainer) om de techniek van het slaan te verbeteren.
Polsen
De golfswing is een natuurlijke beweging. Toch zijn er veel golfers die last krijgen van hun polsen. Dit komt of door een verkeerde grip, of door te veel spanning in de handen. Hierdoor kunnen de pezen overrekken. Ook door in de grond te slaan kan een polsblessure ontstaan. Een polsbrace kan helpen de pols te stabiliseren waardoor het beschadigde weefsel kans krijgt te herstellen. Rust is dus belangrijk. In onze fysiotherapiepraktijk zorgen wij ervoor dat de normale beweeglijkheid van de pols hersteld wordt.
Knieën, heupen en schouders
Blessures aan de knieën, heupen en schouders zijn vaak een combinatie van (ouderdoms) slijtage, de relatief lange golfstok en een verkeerde techniek. Door overbelasting van de gewrichten kun je allerlei pijntjes gaan ervaren. Met fysiotherapie worden de spieren losgemaakt en versterkt. Goed schoeisel en voldoende hersteltijd na een golfronde kunnen ernstige klachten voorkomen.
Wacht niet te lang
Sportblessures kunnen snel worden behandeld door middel van oefeningen of massage. Ook kan fysiotherapie helpen bij het voorkomen van nieuwe blessures. Aarzel niet om bij pijn contact op te nemen met een van onze fysiotherapeuten. Heb je naar aanleiding van deze blog vragen? Bel gerust naar 06-53355405.