Skip to main content

‘Ik heb last van mijn schouder, wat moet ik doen?’

Schouderklachten zijn zo complex! Daar kom je eigenlijk niet vanaf zonder de professionele hulp van een fysiotherapeut. En alhoewel het internet vol staat met oefeningen om schouderklachten te verhelpen, raad ik je aan om niet zelf te gaan experimenteren zonder te weten waar de oorzaak ligt van je schouderklacht. In deze blog vertel ik je waarom.

Een stukje anatomie

Met je schouder kun alle kanten op bewegen. Daarvoor heb je een heel complex gewricht nodig. Het schoudergewricht bestaat uit de bovenarm en het schouderblad. Aan de kant van de bovenarm zit een kop. Deze rolt en glijdt in een soort kommetje van het schouderblad. Een zachte laag kraakbeen zorgt ervoor dat de twee botten soepel kunnen bewegen. Om de botten zitten pezen en spieren die bewegingen begeleiden en sturen. De schouder heeft verbinding met het borstbeen, de rug en de nek. Omdat het schoudergewricht zo’n complex gewricht is, kunnen er ook veel verschillende aandoeningen ontstaan rond dit gewricht.

Herstel duurt lang

De oorzaak van schouderklachten kan in de pezen zitten of in het gewrichtskapsel. Je kunt last hebben van een slijmbeursontsteking, van slijtage, maar er kan ook iets mis zijn in de nek of de rug. Pijn in je schouder kan acuut zijn, bijvoorbeeld door een sportblessure of een val. Maar ook worden veroorzaakt door een langdurige zware belasting. In ieder geval word je in je beweging beperkt. Vaak kun je de arm niet meer gebruiken, zit je nek vast of heb je last van je rug. En hoe vervelend het ook klinkt: een schouderklacht is niet eenvoudig op te lossen en het herstel duurt altijd lang.

Slaaptekort

En bijkomend probleem met de schouder is dat je ’s nachts vaak geen comfortabele slaaphouding meer kunt vinden. Daardoor kom je nachtrust tekort en dat doet je herstel geen goed. Wanneer je echt niet meer kunt slapen kun je met je huisarts bespreken of je pijnstillers mag innemen.

Behandeling schouderklachten

Kom je bij ons in de praktijk met de vraag: ‘Ik heb last van mijn schouder, wat moet ik doen?’ dan beginnen we altijd met de oorzaak van de klacht vast te stellen. Die bepaalt namelijk hoe de behandeling wordt. Het is belangrijk om een juiste balans tussen belasting en belastbaarheid te creëren. We bouwen in een rustig tempo aan je mobiliteit, kracht en stabiliteit en we besteden veel aandacht aan een goede lichaamshouding.

Sporten, maar met mate

Tennissen, boksen of een vogelnestje maken in de ringen, is met een schouderblessure niet aan te raden maar sporten blijft, zoals altijd, heel belangrijk voor het herstel. Door niet te bewegen zal je schouder stijf worden en daarmee nog pijnlijker. Een goede algemene conditie helpt je bovendien sneller te herstellen.

  • Maak regelmatig een wandeling. De armen en schouders bewegen heel rustig mee met je wandeltempo
  • Zwemmen: begin voorzichtig en doe geen borstcrawl totdat je fysiotherapeut daar toestemming voor geeft
  • Onder begeleiding van je fysiotherapeut mag je sommige oefeningen in de sportschool doen
  • Fiets in een rustig tempo

Neem de tijd

Ik zei het al in deze blog; schouderklachten duren bijna altijd lang. Stel je daarop in en wees niet teleurgesteld als het herstel (nog even) op zich laat wachten. Doe geduldig je oefeningen die jouw fysiotherapeut je geeft en ga zoveel mogelijk door met de dingen die je altijd al deed, maar dan wel in een rustig tempo. Voor schouderklachten kun je rechtstreeks een afspraak maken met je fysiotherapeut, zonder tussenkomst van de huisarts. Maak online een afspraak of bel me op 06-53355405.

‘Ik heb last van mijn schouder, wat moet ik doen?’