Skip to main content

Impact van een slecht passende BH op de nek- en rugspieren

Een goede houding is essentieel voor het voorkomen van fysieke klachten. Wat echter vaak over het hoofd wordt gezien, is dat een BH hier ook een rol in kan spelen. Een BH die onvoldoende ondersteunt, kan de nek- en rugspieren namelijk onnodig belasten. In dit artikel lichten we toe waarom een goed passende BH van belang is voor het voorkomen van nek- en rugklachten en vertellen we waarop je moet letten bij het aanschaffen van een BH. 

Het belang van een goede BH voor de nek en rug

Dat een slecht passende BH kan leiden tot fysieke klachten wordt vaak onderschat. Vooral bij grotere borsten kan een onjuiste maat op de lange termijn zorgen voor klachten aan de nek, schouders en rug. Daarom is het van belang om een BH te dragen die voldoende steun biedt. Dit houdt enerzijds in dat de pasvorm juist moet zijn, wat betekent dat de BH goed moet aansluiten om de borst. Wat de juiste pasvorm is, verschilt per persoon en hangt af van de vorm en het volume van de borst. Daarnaast is het cruciaal dat de BH in de juiste maat wordt gekocht. Hierbij is het essentieel dat de borst niet boven de cup uitkomt en dat er niet te veel ruimte zit tussen de borst en de cup.

Waarom de juiste ondersteuning belangrijk is

Een veelvoorkomende misvatting is dat de steun van een BH uit de schouderbandjes moet worden gehaald. Het is echter juist de bedoeling dat de meeste steun vanuit het rugpand komt. Op deze manier hoeven de schouderbandjes niet te strak te worden aangetrokken, wat eventuele nek- en rugklachten kan voorkomen. Ook zijn er BH’s met extra brede schouderbandjes, wat ervoor zorgt dat de druk op de schouders nog verder verminderd wordt voor vrouwen met grotere borsten. Wanneer de borsten goed worden ondersteund, worden de schouders niet naar voren getrokken en kan er een rechtere houding worden aangenomen.

BH’s voor tijdens inspanningen: sport BH’s

Maar hoe zit het dan precies met BH’s voor tijdens het sporten? Allereerst is het noodzakelijk om tijdens het sporten een sport BH te dragen, omdat deze gemiddeld 75 tot 80 procent van de schokken absorbeert. In tegenstelling tot een reguliere BH waarbij gemiddeld de helft van de schokken wordt gereguleerd. Wanneer je een reguliere BH draagt tijdens het sporten, kun je daardoor sneller last krijgen van nek- en rugklachten. Ook kan het borstweefsel beschadigd worden, wat kan leiden tot permanente schade. Op de lange termijn kan het gebrek aan ondersteuning leiden tot verlies van vorm en stevigheid van de borst.

Samenvattend, is het kiezen van de juiste BH niet alleen een kwestie van comfort en stijl, maar heeft het ook een grote invloed op de gezondheid van de nek- en rugspieren. Onvoldoende ondersteuning kan er namelijk voor zorgen dat je onbewust een slechte houding aanneemt om pijn te verminderen. Daarom is het essentieel om in het dagelijks leven en tijdens inspanningen een goed passende BH te dragen. Heb jij weleens last gehad van nek- en rugklachten als gevolg van een slecht ondersteunende BH?

Impact van een slecht passende BH op de nek- en rugspieren