Skip to main content

Lifestyle change: Doen en blijven doen!

fitbit

Iemand vroeg me laatst wat ik van de Fitbit vind. Dat is een activity tracker die je dagelijkse activiteiten, trainingen, slaap en je gewicht voor je registreert. Alles wordt bijgehouden in een app of op je computer. Volgens de fabrikant van Fitbit (of elke andere stappenteller) zie je hierdoor de voortgang van je activiteiten en hoe gezond je leeft. Maar is dat waar of is het gewoon een dure gadget waar je niets aan hebt? In deze blog vertel ik je waarom ik het best een goed apparaat vind maar er ook wel mijn vraagtekens bij heb. En ik vertel je hoe we in onze fysiotherapiepraktijk mensen helpen met hun lifestylechange.

In beweging blijven

Eerst maar eens het antwoord op de vraag wat ik van de Fitbit vind. Ik zie zo’n activitytrainer wel zitten want het is een goede stok achter de deur om in beweging te komen en te blijven. Het apparaatje maakt inzichtelijk hoe jij de dag doorbrengt; vooral zittend, redelijk in beweging of echt gezond. Het daagt je ook uit om je prestaties op peil te houden of te verbeteren. Het is dus een goede tool in de strijd tegen overgewicht en een zittend leven. Maar het is ook maar gewoon een leuke gadget. Je kunt zo’n tracker wel aanschaffen voor veel geld maar dan moet het ook nog even gebeuren natuurlijk. Koop je hem vanuit de peer pressure omdat je vatbaar bent voor de groepsdruk, of wil je het echt vanuit jezelf? Pas als JIJ echt wil veranderen, dan lukt het je ook. Een Fitbit verandert jou niet.

Waarom zou je veranderen?

Zijn je BMI en vetpercentage goed en sport je voldoende, dan doe je het al goed en dan hoef je dit alleen maar zo vast te houden. Maar als je te weinig beweegt en je bent te zwaar dan is het tijd voor een gedragsverandering. Pas je voedingspatroon aan en kom in beweging. Want overgewicht in combinatie met weinig sporten is heel slecht voor je gezondheid. Je krijgt er allerlei kwalen van die we met fysiotherapie wel tijdelijk kunnen verhelpen maar vaak niet blijvend. Daarvoor moet je de oorzaak aanpakken en daarmee willen we je natuurlijk ook graag helpen. Maar dan zijn we net als die Fitbit, een handig hulpmiddel, want de enige die iets kan veranderen, dat ben jij.

JIJ bent verantwoordelijk voor JOUW welzijn

Onze hulp bestaat uit tips, oefeningen en ondersteuning. Wij werken met ons groene boekje van de fysiotherapie. Daarmee ga je aan de slag met je persoonlijke lifestyle change. Als een cliënt het boekje mee wil nemen naar huis is de eerste stap al gezet: open staan voor verandering! Stap twee is begrip: waarom is verandering noodzakelijk? De derde stap is het willen maar ook het kunnen. De vierde en laatste stap is het moeilijkst: doen en blijven doen. Een open deur natuurlijk, maar zo belangrijk! We raden onze cliënten die vol goede moed beginnen aan het traject van lifestylechange aan dit met kleine stapjes te doen. Anders hou je het niet vol. En als voor jou een Fitbit helpt in dat proces, dan vind ik het een geweldig apparaat.

Wil je ook werken aan je persoonlijke lifestylechange? Maak online een afspraak of bel 06-53355405.

Handtekening Barbara van Beek Van Gelderen