Skip to main content

Manuele therapie begint met praten

Oké, we hebben een praktijk voor fysiotherapie, we zijn geen psychiaters. Waarom begint een manueel therapeut dan met praten? Dat is eigenlijk heel eenvoudig. Manuele therapie is een hele fysieke vorm van therapie. De behandeling bestaat uit grepen en massages waarbij de therapeut heel dichtbij komt. Best knus eigenlijk, maar sommige mensen ervaren het als eng. Zeker als je niet eerst uitlegt wat er gaat gebeuren. Daarom is communicatie zo belangrijk. In dit artikel leg ik je uit wat manuele therapie inhoudt.

Directe verbetering

Manuele therapie wordt vooral toegepast bij mensen met gewrichtspijn. Het is een vorm van fysiotherapie waarbij met de handen (manueel) gewrichten en spieren worden losgemaakt. Een voordeel van deze therapie is dat er vaak directe verbetering merkbaar is. De pijn vermindert en je kunt weer beter bewegen. Ook bij deze therapie moet je er rekening mee houden dat de oorzaak van je probleem weleens heel ergens anders kan liggen dan waar de pijn zich manifesteert. Ik had laatst een patiënt met een tenniselleboog waarbij de klachten eigenlijk uit de nek kwamen. Dat is iets waar je samen achter komt. Vaak neemt de manuele therapie dan ook een aantal sessies in beslag ondanks de directe verbetering.

Communicatie is alles

Veel therapeutische grepen beginnen met de volgende instructie: “Diep inademen en langzaam weer uitademen...” Tijdens het adem loslaten wordt dan een greep uitgevoerd waarbij gewrichten worden losgemaakt. Meestal met een pijnvrije, zachte techniek. Maar soms moet er meer kracht worden gezet. Omdat ik niet wil dat mijn patiënt daarvan schrikt, leg ik van tevoren uit wat ik van plan ben te ga doen. Ook tijdens de behandeling vertel ik steeds wat voor greep er komt en waar die voor dient. Communicatie is alles.

Fysiotherapie of manuele therapie?

Fysiotherapie richt zich op spieren, pezen, kapsels en banden maar ook op beperkingen in bijvoorbeeld knie en schouder. De manueel therapeut is gespecialiseerd in de behandeling van patiënten met klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen. Je hoeft niet vooraf zelf te kiezen tussen fysiotherapie en manuele therapie. Wij onderzoeken je en adviseren je dan een bepaalde behandeling.

Wil je graag meer informatie of wil je meteen een afspraak maken? Dat kan. Bel direct 06-53355405 of maak online een afspraak.

Manuele therapie begint met praten