Skip to main content

Met fibromyalgie naar de fysio

fybromyalgie

Fibromyalgie, ook wel weke-delenreuma genoemd, is een nare aandoening. We kennen de oorzaak nog niet en het is lastig om de diagnose te stellen. Fibromyalgie patiënten voelen zich daarom vaak onbegrepen. ‘Ik word zelfs door mijn eigen familie verdacht van aanstellerij’, zei een patiënt laatst tegen me, ‘dat komt ook omdat ik me de ene dag wel goed voel en de andere dag weer niet.’ Maar dat is juist een van de kenmerken van deze ziekte. Gelukkig kunnen we met fysiotherapie de pijn wel een stuk verlichten. Ik zal je uitleggen hoe we dat in onze praktijk doen.


Welke klachten ervaar je bij fibromyalgie?

De klachten die horen bij deze ziekte zijn chronische pijn in je spieren en bindweefsel en daardoor ook krachtverlies. Daarnaast ben je chronisch vermoeid maar kun je toch niet slapen. Als je ’s morgens uit bed komt, of als je lang hebt stilgezeten, ben je vaak erg stijf. Fibromyalgie kan ook darmklachten veroorzaken of ernstige jeuk. De klachten kunnen van dag tot dag verschillen en veel patiënten merken dat temperatuur ook een rol speelt. Warmte doet de pijn vaak verminderen.


Tenderpoints

Er is een lijst opgesteld van gevoelige plekken in het lichaam van fibromyalgiepatiënten. Als je heel licht op deze punten drukt, is dat al pijnlijk. Daarom worden ze tenderpoints genoemd (tender betekent gevoelig). Deze lijst wordt door artsen gebruikt om de diagnose fybromyalgie te stellen. Er zijn 18 tenderpoints gedefinieerd, heb je pijn bij meer dan 11 punten, dan lijd je waarschijnlijk aan deze aandoening.


Fysiotherapie verlicht de pijn

Omdat er nog geen geneesmiddel voor fibromyalgie is, bestaat de behandeling vooral uit pijnbestrijding. De huisarts of reumatoloog kan pijnstillers voorschrijven en stuurt je vervolgens meestal door naar de fysiotherapeut. Wij stellen een behandelplan op. We masseren de spieren en het bindweefsel. Dit zorgt voor een betere doorbloeding zodat je een verlichting van de pijn ervaart. Samen werken we aan een verbetering van je houding en conditie. Dit doen we door middel van oefeningen die jij thuis kunt herhalen. Ook besteden we aandacht aan voeding. Vooral magnesium blijkt een positieve werking te hebben.


Kom in beweging!

Omdat een fibromyalgiepatiënt vaak zo moe is, bestaat de kans dat hij of zij de hele dag op bed ligt. Maar dat is niet goed. Probeer juist zoveel mogelijk te bewegen. Ik geef je alvast wat tips:

  • Zoek een sport die bij je past en beoefen die zo vaak mogelijk. Doe je sport in een aangepast tempo en niet te lang achter elkaar. Je zult merken dat je in het begin meer spier- en gewrichtsklachten zult ervaren. Maar als je doorzet, worden je spieren en gewrichten sterker en zal de pijn afnemen.
  • Wandel elke dag: Wandelen is een hele goede oefening voor al je spieren en het is ontspannend om te doen. Sommige mensen zeggen dat het hun hoofd leeg maakt.
  • Neem na het sporten of wandelen een warme douche. Warmte verminderd de klachten van fibromyalgie. Er zijn patiënten die ’s zomers minder pijn ervaren dan ’s winters.


Probeer ook eens uit of jij baat hebt bij een warmtelamp of een bezoek aan de sauna.


Hoe kan ik je helpen?

Ben jij een fibromyalgiepatiënt of wijzen jouw klachten daarop? Laat de moed niet zakken, wij helpen je graag weer een prettig leven op te bouwen. Maak online een afspraak op onze website of bel 06-53355405.

Handtekening Barbara van Beek Van Gelderen