Skip to main content

Niet hip, de snapping hip

Het zal je niet verwonderen dat ik een fanatiek sporter ben. En als fysiotherapeut weet ik meestal precies hoe ik mijn lichaam moet trainen voor het beste resultaat. Toen ik een poos geleden ineens verschrikkelijke pijn in mijn heup kreeg, alsof er iemand met een mes in stak, dacht ik dat mijn heup versleten was! Maar toen ik de symptomen eens goed bij elkaar optelde begreep ik dat ik te maken had met een knakkende heup, een snapping hip. In deze blog vertel ik je wat dat precies is.

Externe snapping hip

Er zijn twee soorten snapping hips. De externe snapping hip komt het meest voor en voelt als een verspringend gevoel aan de buitenzijde van de heup als je die beweegt. Vaak hoor je een duidelijke klik, de snap. Het is een vervelend en irriterend gevoel en soms pijnlijk. Het wordt veroorzaakt doordat de banden of pezen niet meer normaal over de heup glijden. En dat is meestal het gevolg van een ontsteking. Hierdoor kan de onderliggende slijmbeurs ook ontsteken. Maar het kan ook ontstaan omdat je ene been iets langer is dan het andere en je daardoor je heupen ongelijk belast.

Interne snapping hip

Dit is een verspringende pijn in de lies die optreedt bij het buigen en strekken van de heup. Dit kan afkomstig zijn van een ontsteking van de slijmbeurs. De symptomen kunnen soms maanden of jaren duren en je behoorlijk in je bewegingsvrijheid beperken. Een interne snapping hip kan ook veroorzaakt worden door een probleem in het heupgewricht zelf door bijvoorbeeld verkalkingen of een kraakbeenletsel.

Intensief sporten

De snapping hip wordt meestal veroorzaakt door overbelasting. Voetballers, hardlopers, dansers en turners die intensief trainen en daarbij steeds hun heupgewricht buigen en strekken krijgen hier vaak mee te maken. Dat is ook hoe ik mezelf de snapping hip heb bezorgd; ik heb veel te hard getraind. Inmiddels is de ergste pijn weg, maar ik moet nog heel voorzichtig aan doen, anders speelt die snapping hip zo weer op.

Hoe kom je er weer vanaf?

Het is erg belangrijk dat je eerst stopt met de activiteit die waarschijnlijk de snapping hip veroorzaakt. Rust nemen dus! Soms kan het nodig zijn ontstekingsremmers te nemen. Na enkele weken kun je met hulp van de fysiotherapeut beginnen met stretching van de verdikte en aangetaste pezen en spieren. Daarbij start je met aangepaste krachttraining. Ik sport nog steeds evenveel maar doe wel verlichte core-stability oefeningen. Ik zorg ervoor dat ik nu vooral mijn bil- en buikspieren gebruik en mijn rug ontlast. Daarnaast let ik erop dat ik steeds kleine bewegingen maak. De klachten bij een snapping hip kunnen wel 3 tot 6 maanden aanhouden, het is dus heel belangrijk dat je in beweging blijft maar echt rustig aandoet.

Maak een afspraak

Hulp nodig bij je herstel van een snapping hip? Bel naar 06-53355405 of maak online een afspraak. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Handtekening Barbara van Gelderen

Niet hip, de snapping hip