Skip to main content

Oproep om deel te nemen aan een onderzoek over PEA gebruik

Waarom dit onderzoek?

Veel van onze chronische patiënten hebben baat bij fysiotherapie, maar helemaal helpen doet het nooit. Daarom wil Fysiotherapie van Gelderen onderzoek gaan doen naar de werking van PEA bij chronische pijn. PEA is een voedingssupplement en in combinatie met Activator vitamine B lijkt het goede resultaten te geven bij neuralgische pijn. Er is echter in Nederland nog weinig onderzoek naar gedaan. Om onze patiënten beter van dienst te kunnen zijn hebben we besloten zelf een onderzoek op te starten. In dit artikel lees je hoe je ons kunt helpen.

Wat is PEA?

Palmitoylethanolamide (PEA) is een lichaamseigen vetzuuramide. Het is een stof die in lichaamscellen geproduceerd wordt en waarschijnlijk pijnstillend en ontstekingsremmend werkt. De laatste jaren groeit het inzicht in het werkingsmechanisme van PEA en er zijn aanwijzingen dat de stof zinvol kan zijn voor patiënten met herniapijn, diabetische pijnen, pijnen na een beroerte, pijnen na een dwarslaesie, pijnen bij MS en pijn door verschillende vormen van polyneuropathie

Doel onderzoek

Fysiotherapie van Gelderen wil onderzoeken of de resultaten van fysiotherapie versterkt worden als er naast de behandeling ook PEA wordt gebruikt.

Door wie?

Het onderzoek wordt geleid door Barbara van Gelderen. Ik ben fysiotherapeut en eigenaar van Fysiotherapie van Gelderen. Tijdens mijn studie heb ik wetenschappelijk onderzoek verricht. Ook ben ik in die tijd geïnteresseerd geraakt in PEA.

Voor wie?

Aan het onderzoek kunnen mannen en vrouwen met chronische pijn, bijvoorbeeld fybromyalgie, meedoen. Je leeftijd ligt tussen de 18 en 70 jaar en de pijn moet al langer dan 5 jaar aanwezig zijn. De bestaande medicatie blijft. PEA is een aanvulling en geen vervanging! Wanneer er recent (minder dan drie maanden) wijzigingen in de pijnmedicatie zijn geweest kun je niet meedoen aan het onderzoek.

Wat moet ik ervoor doen?

Er zullen blind twee homogene groepen worden gemaakt. De ene groep krijgt tijdens de fysiotherapiebehandeling de PEA en B activator. De andere groep krijgt een placebo. Het onderzoek duurt een jaar waarbij er 6 contact/meet momenten zijn; Bij de start, na de eerste maand, in de vierde en de zesde maand en vervolgens na twaalf maanden. Uw gegevens zijn vertrouwelijk en worden uitsluitend gebruikt voor dit onderzoek.

Meer informatie en aanmelden

Ben je geïnteresseerd in dit onderzoek en behoor je tot de doelgroep? Dan kun je contact opnemen met mij, Barbara van Gelderen. Ik kan je meer informatie geven en aangeven wanneer het onderzoek start. Bel direct 06-53355405

Oproep om deel te nemen aan een onderzoek over PEA gebruik