Skip to main content

Reuma en kou

Door winterkou verergeren reumatische klachten en artrose. Daarom zie ik in deze tijd van het jaar meer patiënten met gewrichtspijn in mijn praktijk. De hoge luchtvochtigheid in combinatie met kou zorgt ervoor dat je gewrichtsvloeistof stugger wordt, met als gevolg stijvere gewrichten. Beweging zorgt weer voor warmte en dus meer soepelheid. Fysiotherapie helpt zo de pijn te verlichten.

Wat is reuma?

Reumatoïde artritis (RA), kortweg reuma, is een auto-immuunziekte. Het afweersysteem keert zich tegen je eigen lichaam en het immuunsysteem werkt niet goed meer. Er komen ontstekingsstoffen vrij die voor (chronische) ontstekingen in de gewrichten zorgen. Bij een gewrichtsontsteking wordt er extra gewrichtsvocht aangemaakt waardoor er uitstulpingen ontstaan. Reuma kan ook je pezen en spieren aantasten.

Waarom fysiotherapie?

Fysiotherapie is er vooral op gericht om de conditie van je gewrichten, maar ook van je pezen en spieren te verbeteren en in stand te houden. Fysiotherapie helpt je zo goed mogelijk te functioneren in het dagelijks leven.

Waaruit bestaat een behandeling?

Mijn behandeling richt zich op het opheffen of verminderen van de beperkingen in je dagelijkse activiteiten. Ik maak de gewrichten soepel door middel van manuele therapie. Ik geef je oefeningen waarmee je je spierkracht kunt vergroten en je conditie kunt verbeteren. Daarnaast leer ik je een goede houding aan te nemen. Het is ook belangrijk om op een soepele manier te blijven bewegen.

Waarom is bewegen belangrijk?

Vroeger dacht men dat veel aandoeningen met rust konden genezen. Tegenwoordig weten we dat juist bewegen heel goed is voor het herstel. Er wordt dan ook algemeen aangeraden om dagelijks in elk geval een half uur matig intensief te bewegen. Voor patiënten met reuma of artrose geldt dat zeker ook. Er zijn speciale beweegprogramma’s voor reumatische aandoeningen. Maar ook zwemmen, fietsen, wandelen, Nordic-walking, Tai Chi of andere sporten zijn heel goed voor reumapatiënten. Samen met jou bespreek ik hoe je gecontroleerd kunt bewegen en welke sporten het beste bij jou passen.

Hoe komen we de winter door?

Tja, in de winter is het nou eenmaal kouder. Maar als je rekening houdt met je aandoening dan kun je je gewrichtsstijfheid wel verlichten. Start bijvoorbeeld je dag met een lekkere warme douche of een bad zodat je spieren en gewrichten loskomen. Een elektrische deken of infrarood licht kunnen de stijfheid ook verminderen. Zorg voor een aangename temperatuur in huis en ga vooral niet zitten koukleumen. Ga sowieso niet zitten maar kom in beweging! Kleed je warm aan en ga naar buiten.

Ben je nog niet bij de fysiotherapeut geweest met je reumatische aandoening? Bel me dan op 06-53355405 of maak een online afspraak.

Reuma en kou