Skip to main content

Rustig aan herstellen van een knieblessure

In onze praktijk komen veel mensen met een knieblessure. Vooral voetballers en hardlopers, en in de winter komen daar de skiërs en snowboarders bij. Dit zijn allemaal sporten waarbij de knieën een flinke tik kunnen krijgen. Bij voetbal zelfs letterlijk omdat een klap op het onderbeen de kniebanden behoorlijk kan beschadigen. Hardlopers bouwen de blessure vaak geleidelijk op door een verkeerde looptechniek en krijgen daardoor steeds meer last van hun knieën.

Rust houden

Gelukkig kunnen we met een gericht fysiotherapeutisch behandelplan de blessure vaak verhelpen, maar afhankelijk van de schade in de knie kan dat veel tijd kosten. En dat vinden de meeste sporters maar wat moeilijk! Oefeningen doen en veel rust houden: het klinkt heel simpel. Maar het liefst zou de sporter zo snel mogelijk weer ‘rustig’ aan de training beginnen. Waarbij ‘rustig’ vaak naadloos overgaat in een wedstrijdje doen. Niet echt bevorderlijk voor het herstel van je knie. Opbouw in de oefeningen en vooral de juiste afwisseling met rust is cruciaal voor optimaal herstel. Daarmee voorkom je terugkerende 'vage' knieklachten.

Oefeningen

De fysiotherapeut zorgt voor een oefentherapie die speciaal is afgestemd op de sport die jij beoefent. Daarbij gaat het erom de overbelasting te verhelpen of te voorkomen door de spieren te versterken. Het is ook mogelijk de knieschijf juist te stabiliseren, de sturing tijdens bewegen te trainen en zo je knie beter te laten bewegen. In alle gevallen geldt dat de blessure eerst volledig hersteld moet zijn voordat je weer volop mag gaan sporten. Anders is de kans op herhaling tot 5 keer zo groot!

Herstel

De herstelperiode verschilt natuurlijk per persoon. Dit heeft te maken met je leeftijd en conditie en de ernst van je knieblessure. Het maakt ook uit hoe snel je de bewegingsoefeningen van de revalidatie 'onder de knie' krijgt en in welke sport en op welk niveau je wilt terugkeren.

Heb je vragen? Bel gerust eens met één van onze fysiotherapeuten: 06-53355405. Zij helpen met een advies op maat. Of maak direct online een afspraak.

Rustig aan herstellen van een knieblessure