Skip to main content

Shop en Hop voor de zorgverzekering 2017

Je merkt het aan de reclames in alle media, de zorgverzekerings- ‘shop en hop’ maanden zijn weer begonnen. Voor 1 januari 2017 kunnen we overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar. Er is een overvloed aan polissen. Waar moet je beginnen om de juiste keuze te maken?

Zorgverlener en klant

Vanwege mijn beroep als fysiotherapeut ben ik een zorgverlener, maar ik ben natuurlijk ook een klant met mijn eigen zorgverzekering. Daarom wil ik je graag vertellen waar ik op let bij mijn keuze voor een zorgverzekeraar.

Klant wil bewust kiezen

Allereerst heb ik in 2007 al besloten om als fysiotherapeut geen contracten meer af te sluiten met zorgverzekeraars. In onze praktijk werden wij gedwongen om mee te werken aan de regels van de zorgverzekeraar. We vonden dat we daardoor niet de juiste zorg konden verlenen. Nu zijn we onafhankelijk en het bijzondere is: onze klanten kiezen bewust voor ons.

100% keuzevrijheid?

Welke zorgverleners bieden keuzevrijheid in zorg? Ik heb meer dan 25 zorgverzekeraars met allemaal verschillende polissen en polisvoorwaarden vergeleken. Ik kwam er al snel achter dat veel zorgverzekeraars adverteren met 100% keuzevrijheid maar dat dit meestal alleen geldt voor de basisverzekering en maar tot een maximaal tarief.

Helaas houden de verschillende vergelijkingssites bij keuzevrijheid geen rekening met de mogelijke verschillen tussen de basis- en aanvullende verzekeringen. Je moet echt zelf vergelijken om een goed beeld te krijgen. Als ik 100% keuzevrijheid wil dan blijven er nog maar een paar verzekeraars over.

Mijn top 5:

1 ONVZ: 100% keuzevrijheid, 100% vergoeding van een redelijk tarief, medische vragenlijst voor de aanvullende verzekeringen.
2 FBTO: 100% keuzevrijheid bij RESTITUTIE POLIS, vergoeding tot max. €42,50, voor sommige modules medische vragenlijst, of toelatingseisen.
3 DSW: 100% keuzevrijheid, vergoeding tot maximaal contracttarief €29,50, geen medische vragenlijst.
4 Avero: 100% keuzevrijheid bij RESTITUTIE POLIS, 100% marktconform, €31,50, medische vragenlijst voor de aanvullende verzekeringen.
5 Delta Lloyd: 100% keuzevrijheid bij RESTITUTIE POLIS, max €28,50 per consult.


Uitleg van de termen: Bij een restitutiepolis mag je zelf je zorgverlener kiezen.
Medische vragenlijst betekent dat de zorgverzekeraar je eerst ondervraagt over je gezondheid om de risico’s in te schatten voordat hij je als klant accepteert. Voor de basisverzekering mag dit niet.

Tips van Fysiotherapie van Gelderen

Wanneer je over wilt stappen, doe je er verstandig aan eerst te bellen met de desbetreffende verzekeraar. Pas dan weet je zeker of je de juiste keuze hebt gemaakt.

Wil je meer weten over de zorgverzekering voor 2017? Hou dan onze nieuwspagina in de gaten op www.fysiotherapievangelderen.nl . Ook houden we je de komende weken via Facebook en Twitter zo veel mogelijk op de hoogte!

Shop en Hop voor de zorgverzekering 2017