Skip to main content

Slijmbeursontsteking in de heup

slijmbeursontsteking heup

Een maand of wat na de zomervakantie komen er altijd meer patiënten bij mij in de praktijk met een slijmbeursontsteking in de heup. “Ben je begonnen met hardlopen?”, vraag ik dan altijd. Dat blijkt vaak te kloppen. Hardlopen is een gezonde sport; je kunt het in je eigen tempo doen en je bent lekker buiten. Maar als je ineens intensief gaat hardlopen zonder goede begeleiding of voorbereiding, dan ligt een ontsteking van de slijmbeurs in de heup op de loer. Gelukkig kun je met fysiotherapie het herstelproces bespoedigen. Wij helpen je normaal gesproken met een totaalbehandeling binnen 6 weken van je pijn af. Ik vertel je er alles over in deze blog.

Wat is een slijmbeursontsteking van de heup?

De slijmbeurs is een klein zakje gevuld met vocht en voorkomt directe wrijving tussen botten, spieren en pezen die rondom de heup lopen. Door te hoge druk op de slijmbeurs (bijvoorbeeld door herhaalde of langdurige activiteiten) kan de slijmbeurs ontstoken raken. Een slijmbeursontsteking van de heup is dan ook een typische overbelastingsblessure. Maar een slijmbeursontsteking van de heup kan ook veroorzaakt worden door een val. De slijmbeurs kan erg geïrriteerd raken door zo’n plotselinge dreun en hierdoor gaan ontsteken.

De symptomen van een slijmbeursontsteking

Een slijmbeursontsteking is erg pijnlijk. Je kunt er minder goed door lopen, traplopen wordt lastig en je kunt niet meer op die kant van je lichaam liggen. Het standaardprotocol voor een slijmbeursontsteking is rust nemen en paracetamol tegen de pijn slikken. Dit klinkt niet zo gek als je bedenkt dat de ontsteking de natuurlijke reactie van je lijf is op de irritatie van de slijmbeurs (net zoals koorts een natuurlijke reactie is bij griep). Maar omdat er altijd druk staat op je heupgewricht, zowel bij staan, zitten, lopen en liggen, is rusten bijna onmogelijk. En dan kan herstel lang op zich laten wachten.

Sneller herstel door bewegen

Bij Fysiotherapie van Gelderen laten we je juist bewegen! We masseren, rekken en geven oefeningen. Dit doen we in combinatie met dry-needling. We noemen onze werkwijze een totaalbehandeling. De combinatie van behandelwijzen zorgt voor een betere doorbloeding van de spieren. De kleine bilspier wordt sterker en zal meer ruimte geven aan de slijmbeurs. Hierdoor wordt de belasting minder en kan de slijmbeurs herstellen. Met deze natuurlijke methode is het ook niet nodig om pijnstillers te slikken.

Natuurlijke pijnverlichting door dry-needling

Wij zijn specialisten in dry-needling. Dit is een onderdeel van fysiotherapie waarbij we op zoek gaan naar trigger-points in de spieren. Deze spierknopen kunnen we laten ontspannen door ze even aan te prikken met een naaldje. Hierdoor voel je direct een verlichting van de pijn. Je lichaam zal zich ontspannen waardoor het herstel van de slijmbeurs wordt versneld. Het is een hele natuurlijke behandeling waar we al heel veel patiënten mee hebben kunnen helpen.

De totaalbehandeling van Fysiotherapie van Gelderen

Wil je meer weten over onze totaalbehandeling? Maak hier op onze website kennis met al onze specialisaties. Leer er onze fysiotherapeuten kennen, en vind allerlei informatie over verschillende aandoeningen en hoe we je daarmee kunnen helpen. Bovendien kun je er direct een afspraak inplannen. Wel zo handig.