Sporten met warm weer
Denk je ook wel eens: “Die is gek!”, wanneer je iemand ziet sporten met deze zomerse temperaturen? Je kunt het je eigenlijk niet voorstellen dat het gezond is om actief een sport te beoefenen terwijl het zo warm is. Liever blijf je rustig in je luie stoel toekijken hoe die ander zich in het zweet aan het werken is. Wie heeft er gelijk? Kun je maar beter kalmpjes aandoen of moet je in beweging blijven? Bij Fysiotherapie van Gelderen houden we van compromissen. Daarom is onze stelling dat je met warm weer door moet sporten, maar wel rustig aan. Ik zal je vertellen waarom.
12 tips om gezond te sporten boven de 25 °C
Bewegen is goed voor je lichaam, je blijft er gezonder door. Je moet elke dag minstens een half uur intensief bewegen om je spieren te trainen en je conditie op peil te houden. Dus ook in de zomer wanneer de temperatuur boven de 25 °C komt. Het is wel belangrijk om in een lager tempo te sporten en je goed te beschermen tegen de zon. Laat je lichaam eerst wennen aan de warmte.
Bescherm jezelf
- Smeer je goed in met een hoge factor zonnebrandcrème.
- Draag luchtige kleding in lichte kleuren (die weerkaatsen de zonnestralen beter dan donkere kleding).
- Draag een petje en een sportzonnebril.
Veel drinken!
- Drink 1,5 keer zoveel vocht als dat je zweet verliest. Je kunt je vochtbalans controleren door op de kleur van je urine te letten. Een donkere kleur wijst op uitdroging, dan moet je meer drinken.
- Drink voor je training een halve liter water, ook als je geen dorst hebt. Neem een bidon met drinken mee en neem grote slokken. Kleine slokjes prikkelen de maag minder waardoor de maaginhoud niet goed afgevoerd wordt en er te veel afvalstoffen achterblijven.
- Tijdens het sporten neem je het beste isotone drank. Water verdunt namelijk je bloed waardoor je energiepeil afneemt. Isotone drank bevat mineralen en zout waardoor je energie krijgt. Let wel op dat je isotone drankjes neemt zonder suiker. Van suiker krijg je meer dorst. Isotone drankjes kun je gewoon in de supermarkt kopen.
Vergeet de warming-up en cooling-down niet
- Door de zon krijg je het warm, maar je spieren zijn dan nog niet opgewarmd daarom is het verstandig om de warming-up nooit over te slaan. Pas je warming-up wel aan zodat je kerntemperatuur niet te veel stijgt. Doe je oefeningen in de schaduw, maak de ze minder intens en doe ze minder lang.
- Zoek voor de cooling-down ook weer een koele plaats op en doe je spieroefeningen in een rustig tempo. Drink en eet wat en trek droge kleren aan.
Trainen
- Als het lukt, kun je beter ’s morgens of ’s avonds trainen, omdat het dan nog koeler is.
- Train liever niet op het asfalt, daar is het altijd een paar graden warmer. Ga naar het bos, het strand of zoek een grasveld op.
- Pauzeer een wedstrijd vaker. Neem na 30 minuten speeltijd, 20 minuten rust.
- Koel je lichaam tussendoor af met een natte handdoek in je nek, een koud kompres op je hoofd, of door je handen en voeten in ijswater te steken. Je kunt ook een nat shirt aantrekken.
Kramp!!!
Een veelvoorkomende warmteaandoening is kramp. Vooral grote zweters kunnen hier last van hebben. Want kramp krijg je wanneer je te veel vocht en zouten verliest. Je moet er dus goed voor zorgen dat je je vochthuishouding op peil houdt tijdens het sporten. Kramp kun je trouwens oplossen door je spieren een beetje los te schudden en voorzichtig te rekken. En neem direct een isotone drank om ervoor te zorgen dat je lichaam niet verder verkrampt. In isotone drankjes zitten veel mineralen en zout die snel worden opgenomen in je bloed. Hierdoor wordt je energievoorraad weer op peil gebracht.
Blijf in beweging
Lukt het je toch niet om je sport vol te houden tijdens warme zomerse dagen? Niets aan de hand hoor. Dan kies je gewoon een andere manier van bewegen die je wel fijn vindt! Wat dacht je van een lekkere wandeling of een fietstocht. Of ga zwemmen. Maar blijf in beweging want door te bewegen wordt je lichaam sterker en voel je je fitter en meer in balans. Heb je nog vragen? Bel me op 06-53355405.