Skip to main content

Sportmassages zijn er voor iedereen

Barbara van Beek Van Gelderen

Sportmassages zijn er voor iedereenHet mooie weer en de langere avonden zorgen ervoor dat we weer naar buiten gaan. Lekker sporten en actief bezig zijn. Skeelers worden afgestoft, de tennisverenigingen harken het gravel aan en er worden trainingsschema’s in elkaar gezet om die halve marathon nu eindelijk eens van de bucketlist af te vinken. Het is allemaal even heerlijk om te doen en gezond ook. Maar pas wel op, want een blessure ligt op de loer. Zeker als je al te hard van stapel loopt. Daarom krijg je in deze blog tips over gecoördineerd sporten en ik vertel je waarom sportmassages niet alleen voor topsporters zijn.

Warming-up en cooling-down

Gecoördineerd sporten doe je onder begeleiding van een goede trainer of, als je het liefst alleen sport, met behulp van een trainingsschema. Dat is belangrijk omdat je dan je training of wedstrijd zorgvuldig opbouwt. Iedereen weet wel dat je niet moet beginnen te sporten met koude spieren, maar we willen zo graag vol erin gaan en we gunnen ons vaak geen tijd om die warming-up ook echt te doen. Maar een warming-up voor iedere training of wedstrijd is een must. Met een warming-up kun je beter en langer presteren en je voorkomt blessures. Hoe lang de warming-up moet duren en welke oefeningen geschikt zijn hangt van de sport af die je beoefent. Net zo belangrijk als een warming-up, is de cooling-down. Hiermee breng je je spieren weer tot rust en voorkom je dat je stram of stijf wordt.

Sportmassages voor iedereen

Wil je je sport langer kunnen volhouden, dan is het wijs om zo nu en dan een sportmasseur te bezoeken. Een sportmasseur is er voor iedereen, ongeacht je leeftijd of het niveau waarop je sport. Met een goede sportmassage bereik je het volgende:

  • Een betere bloedcirculatie
  • Minder spierpijn en spierkramp
  • Versnelde afvoer van afvalstoffen
  • Minder vermoeide spieren

Met een sportmassage voor een training of wedstrijd help je je lichaam om beter te presteren. Je kunt het sporten langer volhouden. Daarnaast helpt het je mentaal beter te focussen. En dit zal ook je prestaties gunstig beïnvloeden.

Een sportmassage na afloop van een wedstrijd zorgt voor een sneller herstel van je lichaam. Het helpt je je spieren in ruststand te brengen. Door te ontspannen voorkom je blessures.

Hoe vaak is sportmassage nodig

Een sportmassage is één keer per twee weken aan te bevelen. Spreek altijd 1 of 2 dagen voor of na een training af. Rondom een zware wedstrijd is het zeker aanbevelingswaardig. Wanneer je op de massagebank ligt, voelt de sportmasseur aan hoe je lichaam op de trainingen gereageerd heeft. Doe je te veel of juist te weinig. Zit er een blessure aan te komen, of kun je nog best even doortrainen. Een belangrijke taak van de sportmasseur is advies geven.

Fysiotherapeut of sportmasseur

Wanneer je te maken hebt met een sportblessure, dan is het beter om een afspraak te maken bij de fysiotherapeut. Die masseert op een manier waardoor genezing wordt bevorderd. Wil je graag meer weten over dit onderwerp, maak dan een online afspraak of bel direct met 06-53355405.

Handtekening Barbara van Beek Van Gelderen