Skip to main content

Sterker sporten met krachttraining

Wandelen, hardlopen, fietsen – we doen vrijwel allemaal wel iets om in beweging te blijven. Wat alleen helaas vaak vergeten wordt, is dat krachttraining net zo belangrijk is als cardio. Je hebt het namelijk bijna overal voor nodig. Hoe dat zit, dat leggen we je graag uit.


Krachttraining is voor iedereen die sport beoefent belangrijk. Jammer genoeg staat het bij veel sporters op een laag pitje. Super zonde, want voor zowel professioneel als recreatief sporten is krachttraining van groot belang. Je algehele fysieke gesteldheid rust namelijk op 3 pijlers: duurvermogen (stamina), stabiliteit (agility) en kracht (strength). De een kan dus niet zonder de ander.

Kracht voor iedereen

Iedereen heeft kracht nodig, of je nu een marathon loopt of gaat verspringen. Om die extra kilometer nog sneller te lopen, om nog explosiever verder te kunnen springen. Dat kun je niet alleen op conditie doen. Nu denk je misschien, ik hoef geen 42 kilometer te rennen of meters te springen, maar ook voor recreatieve sporters kan voldoende en goede krachttraining een groot verschil maken.

Wat is krachttraining?

Krachttraining is het trainen en sterker maken van je spieren door middel van weerstandstraining. Je bouwt spiermassa op en wordt er sterker van – of krachtiger, zoals al in het woord zit. Met krachttraining bedoelen we niet het domweg trainen met zware gewichten, het is veel meer dan dat. Gefocust trainen met een goede uitvoering, steeds een beetje meer – en met zo min mogelijk risico op blessures. Wat meer spiermassa zorgt voor:

  • Betere sportprestaties
  • Een hogere basis verbranding
  • Draagt bij aan gewichtsverlies
  • Een hoger energielevel

Bij een goede krachttraining ligt de nadruk op de intensiteit, het aantal herhalingen en de uitvoering van de oefening. Een juiste uitvoering is zelfs nog belangrijker dan het gewicht dat je eraan hangt. Je wilt immers doelgericht spieren trainen en de juiste gebieden aanpakken.

Compound en isolatie krachttraining

Binnen de krachttraining onderscheiden we twee verschillende soorten oefeningen: compound en isolatie. Wanneer je een compound oefening uitvoert, werken meerdere spieren samen om een beweging uit te voeren (bijvoorbeeld een squad). Bij isolatie zet je slechts één spier of één spiergroep aan het werk (bijvoorbeeld een bicep curl).

Beide soorten oefeningen hebben hun eigen voordelen. Wanneer je meer kracht op wil bouwen, kun je het beste kiezen voor compound oefeningen. Door gebruik te maken van isolatie oefeningen, kun je de uitvoering van je compound oefeningen op zijn beurt weer verbeteren. Begin bijvoorbeeld met twee tot vier compound oefeningen en sluit af met één tot twee isolatie oefeningen.

Ik wil beginnen met krachttraining!

Overtuigd van de voordelen van krachttraining op jouw sport en het dagelijks leven? Je kunt vandaag nog beginnen! Ook al is de sportschool misschien nog gesloten, thuis kun je al veel doen. Schaf een paar gewichtjes aan of gebruik in het begin flessen water. Is dat geen optie? Denk dan eens na over het gebruik van een weerstandband. Je vindt online heel veel starters oefeningen die je zo mee kunt doen.

Let wel op dat wanneer je lichamelijke klachten hebt, niet alle oefeningen geschikt zijn om uit te voeren. Wanneer je dus echt gericht aan de slag wil met krachttraining, is het slim op professionele begeleiding te zoeken. We helpen je hier graag bij. In onze vestiging in Willemstad werken we samen met personal trainer Jessica de Reus. Zo helpen we je graag samen aan een plan om je doelen te behalen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Sterker sporten met krachttraining