Skip to main content

Stuur je bewegingsoefeningen op summerschool!

Nu het bijna vakantie is vragen veel van mijn patiënten zich af of ze ook even vakantie mogen nemen van hun fysiotherapie-oefeningen. En omdat elke aandoening anders is, geef ik ook steeds een ander antwoord. Maar, over één ding ben ik altijd heel duidelijk; doe NIET de hele vakantie NIETS. Wat moet je dan wel doen? In deze blog geef ik je een paar aanwijzingen.


Rust en herstel

De vakantie is er voor rust en herstel, tenminste die van mij wel. Er zijn natuurlijk altijd een paar avonturiers die de extremen opzoeken en 14 dagen gaan backpacken in Nowhereland of de hoogste surfgolven van de wereld opzoeken, maar het gros van de Nederlanders zoekt ontspanning. En als je toch al kampt met een blessure of aandoening waarvoor je de fysiotherapeut bezoekt, dan kijk je wel uit met bungee-jumpen!


Afvoeren van afvalstoffen

Door rust te nemen zal je lichaam afvalstoffen afvoeren waardoor herstel mogelijk wordt. Afvalstoffen kunnen trouwens zowel fysiek als psychisch zijn. Stress bijvoorbeeld, is een algemeen bekende psychische afvalstof die je lichaam belemmert zich te herstellen. Door het afvoeren van fysieke afvalstoffen uit de spieren kunnen pijnklachten afnemen waardoor het bewegen makkelijker en soepeler gaat.

Zwemmen, niet dobberen

Rust betekent niet dat je hele dagen op een ligbed langs de kant van het zwembad moet gaan hangen. Sterker nog, je lichaam kan zich veel beter herstellen door elke dag dat zwembad even in te duiken en (rustig) baantjes te trekken. Het water maakt dat je beweging licht wordt en bij zwemmen gebruik je je hele lijf. Bespreek met je fysiotherapeut welke zwemslagen je mag gebruiken. Lekker wat dobberen in de branding, zoals een patiënt opperde, reken ik niet tot fysiotherapie.


Summerschool oefeningen

De oefeningen die je fysiotherapeut je heeft gegeven om thuis te doen, mag je nooit op vakantie sturen. Een beter idee is om ze naar summerschool te sturen. Je doet je oefeningen dan wel, maar minder vaak. Stel je voor dat je 5 keer per week een bepaalde oefening 10 keer moet uitvoeren. Op summerschool (tijdens jouw vakantie) mag je dan bijvoorbeeld diezelfde oefening 5 keer doen en dan maar 3 keer per week. Bespreek dit wel van tevoren met je fysiotherapeut.


Afwisseling

Is jouw vakantieadres een hotel met sportaccommodaties? Dan is het goed om hier verstandig mee om te gaan. Kon je het niet laten en heb je een dag een flinke work-out gedaan in de gym, maak dan de volgende dag een lichte sportdag. Ga een rondje wandelen (niet hardlopen) of rustig fietsen. Onderzoek heeft aangetoond dat een boswandeling het allerbeste is voor het loslaten van stress. Maar dat betekent niet dat de zee, de bergen of het platteland je niet kunnen ontstressen.


Warming-up en cooling-down

Vergeet nooit een warming-up en cooling down te doen. Ook als de temperaturen al hoog zijn. Een warming-up zorgt voor het opwarmen van je spieren in je lichaam en voorkomt blessures. Drink veel tijdens de training. En wanneer je het toch erg warm krijgt kun je het beste afkoelen door je voeten in een koud badje te stoppen, je polsen onder de kraan te houden en een natte washand op je hoofd te leggen.


Zorg goed voor jezelf

Zorg goed voor je lichaam, ook tijdens je vakantie. Wissel inspanning af met ontspanning en kom uitgerust weer thuis. Dit zijn de algemene richtlijnen van de fysiotherapie summerschool. Wil je graag overleggen over jouw persoonlijke klacht? Maak online een afspraak of bel me op 06-53355405.

Stuur je bewegingsoefeningen op summerschool!