Skip to main content

Thuiswerken? Zo voorkom je klachten

Helaas, we zitten weer veel thuis. Waar je misschien net weer terug was op kantoor, zit je nu weer thuis aan de keukentafel achter je laptop. Hierdoor ligt een toename in het aantal rug- en nekklachten op de loer. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om thuiswerken pijnvrij én leuk te maken.

Tijdens het thuiswerken heb je wellicht geen beschikking over een fijne bureaustoel of een bureau dat helemaal goed afgesteld staat. Toch is het in eerste instantie slim om een werkplek te creëren. Lekker op de bank hangen met een laptop op schoot klinkt misschien erg verleidelijk, maar je doet je lijf én je werkethos er geen plezier mee. Een paar kleine aanpassingen kunnen al een heel verschil maken.

DIY je eigen werkplek

Wanneer je op een laptop werkt, merk je waarschijnlijk al snel dat je je nek begint te voelen. Niet zo gek, want je zit toch naar beneden te turen. Met een stapel boeken of een laptopstandaard breng je je thuiswerkplek snel en gemakkelijk (en letterlijk) naar een hoger niveau.

Het is in ieder geval zaak om te zorgen dat je óf een losse monitor óf een los toetsenbord hebt. Zo kun je één van de twee op een ander niveau zetten. De afstand tussen je handen en je ogen, dat is immers nog best een stukje. Er zijn naast boeken ook tal van andere creatieve oplossingen die je aan een meer ergonomische werkplek helpen. Tik het voor de grap maar eens in op Google.

Rekken en strekken

Eén van de grootste oorzaken van klachten bij thuiswerken is verkrampen in een verkeerde werkhouding. Je kent het wel: zit je er net even lekker in, werp je een blik op de klok en ben je zo uren verder. En wanneer je overeind komt, merk je dat je rug het toch niet helemaal eens was met je workflow. Balen, want het is nog lang geen vijf uur…

Door zeker ieder halfuur even te rekken en te strekken, voorkom je dat je verkrampt. Rol je schouders naar voren en naar achteren, trek ze naar je oren en laat ze met een zucht vallen. Vergeet ook je benen niet. Tik in de maat van de muziek met je voeten op de grond of sta op en doe zelfs een dansje – er is toch niemand die je ziet ?

Werken is balanceren

Wanneer je de hele dag op een keukenstoel zit, zul je dit al snel voelen. Som heb je niet zo een, twee, drie de beschikking over een ergonomische bureaustoel. Gelukkig zijn er alternatieven waarmee je net zo lekker zit. Het sleutelwoord? Balanceren!

Door een balanskussen onder je zitbeenknobbels zit je niet alleen actief, maar voorkom je ook dat je stijf gaat zitten. Daarnaast is het ook een workout voor je core, die krijg je er gratis bij. Je kunt je stoel ook inruilen voor een fitnessbal. Let wel op dat je op beide niet ineens een hele dag gaat zitten, bouw dit op.

Ga wandelen

Waar je op kantoor soms nog eens bij een collega van een andere afdeling langs loopt, zit je thuis veel meer op één plek. Deze tip heb je waarschijnlijk al heel vaak gehoord, maar we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: ga wandelen. Loop na een lange online meeting even een blokje om.

Door te bewegen zorgen je ervoor dat de spanning langzaam weer uit je lijf vloeit, ook spierspanning waarvan je het niet eens door had. Daarnaast zorgt de frisse lucht ervoor dat je er weer even lekker tegenaan kunt. En dat kopje koffie of dat bakje thee, dat smaakt toch net even wat lekkerder.

Kortom: zorgen dat je werkplek in orde is en in beweging blijven zijn het belangrijkste. Wil je meer weten of graag advies aangepast op jouw klachten? Neem dan gerust contact met ons op. We staan voor je klaar.

Thuiswerken? Zo voorkom je klachten