Skip to main content

Vaak duizelig? Osteopathie kan je helpen!

Duizeligheid is een vervelende kwaal. Heb je er vaak last van, dan wordt je daar onzeker van. Soms zelfs zo onzeker dat je liever niet meer op de fiets stapt of niet meer het huis uit durft omdat je misschien iets kan overkomen. Veel huisartsen zeggen dat je er maar mee moet leren leven, maar wist je dat er ook heel goed iets aan te doen is? Een osteopaat weet vaak de onderliggende oorzaak van duizeligheid op te sporen en dan de klachten te verminderen met gerichte therapie. In dit artikel vertel ik je hoe.

Je lichaam als geheel

Osteopathie beschouwt het lichaam als een geheel, niet als afzonderlijke delen. Als iets in je lichaam hapert dan is er altijd een verband met het functioneren van andere organen of weefsels. Daar gaat een osteopaat naar op zoek. Hij zal proberen relaties te leggen tussen weefselsoorten en hun omgeving. Deze relaties kunnen mechanisch, neurologisch en hormonaal zijn. Zo kan duizeligheid een gevolg zijn van schommelingen van de bloeddruk of in de bloedsuikerspiegel, maar ook van nekspierspanning. De oorzaak van de duizeligheid kan zich dus op een heel andere plaats in het lichaam bevinden dan je verwacht.

Samen de puzzel oplossen

Met klachten van duizeligheid of een licht gevoel in je hoofd kun je bij ons in de praktijk terecht. Om een totaalbeeld te krijgen van je probleem begin ik altijd met een uitgebreid vraaggesprek en een onderzoek. Ik leg relaties tussen wat je vertelt en wat ik tegenkom in je lichaam. Je kunt het zien als een puzzel die we samen oplossen. Daarin wordt ook je medische verleden meegenomen. Eventuele operaties, medicijngebruik, eerdere behandelingen of trauma’s zijn belangrijk om te vermelden. Laatst had ik iemand in de praktijk die meer dan een jaar geleden een whiplash had gehad. Door dit trauma waren de organen in haar romp minder beweeglijk geworden en was de nierfunctie verminderd. Ik heb met manuele therapie ervoor gezorgd dat het weefsel weer beweeglijker werd waardoor de duizeligheid snel afnam.

De behandeling

Een behandeling bij een osteopaat behelst enkele sessies van een half uur tot een uur. Daarna MOET er een verbetering te voelen zijn. Naast de manuele behandeling geef ik je oefeningen die erop gericht zijn je lichaam beter te laten bewegen, zoals strekoefeningen en ademhalingsoefeningen. Ook leer ik je spierversterkende oefeningen gericht op de kwaal die bij jou duizeligheid veroorzaakt. Daarnaast begeleid ik je in lifestylemanagement. Ik geef je tips welke sport je het beste kunt beoefenen en welke voeding goed voor je is. Door meer te bewegen en gezond te eten kunnen je klachten verder afnemen.

Kom in actie

Duizeligheid is een vervelende aandoening maar gelukkig niet levensbedreigend. Wel kan je levenslust erdoor verminderen. En dat is jammer. Kom dus in actie want er is echt wat aan te doen. Bij Fysiotherapie van Gelderen helpen we je graag. Wil je meer informatie over dit onderwerp, bel ons dan op nummer 06-53355405 of maak een online afspraak op www.fysiotherapievangelderen.nl/afspraak-maken