Skip to main content

Vergoeding fysiotherapie 2022: Hier moet je op letten

De laatste weken van het jaar zijn aangebroken, dat betekent ook dat het weer tijd is om te kijken naar je zorgverzekering. Zeker als je gebruik maakt van fysiotherapie of denkt in 2022 fysiotherapie nodig te hebben, loont het om er eens goed naar te kijken. Ook dit jaar is er op het gebied van fysiotherapie vergoeding weer een en ander veranderd, we hebben het hieronder voor je op een rijtje gezet:

Fysiotherapie in de basisverzekering

In het basispakket van de zorgverzekering zit net als voorgaande jaren alleen een vergoeding voor fysiotherapie bij chronische aandoeningen. Hierbij wordt de behandeling door een fysiotherapeut vergoed vanaf de 21e behandeling. De eerste 20 moet je dus zelf betalen, of vanuit een aanvullend pakket. Je komt daarnaast enkel in aanmerking voor deze vergoeding als je een chronische aandoening hebt die op de indicatielijst staat, beter bekend als Lijst Borst.

Let op: vergoeding ongecontracteerde fysiotherapeut

Voor de basiszorgverzekering heb je meestal keuze tussen verschillende opties. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen gecontracteerde en ongecontracteerde zorgverleners. Sommige verzekeringen hebben namelijk contracten met bepaalde voorkeurs fysiotherapeuten waarbij je alleen bij die zorgverleners 100% vergoed krijgt. Bij ongecontracteerde zorgverleners ligt dit percentage lager. Het is dan ook altijd slim om te kijken of jouw voorkeurs therapeut een contract heeft met jouw zorgverzekering in 2022.

Wij als Fysiotherapie van Gelderen hebben met geen enkele zorgverzekering een contract afgesloten. Dit omdat wij geloven in een persoonlijke aanpak en werken zonder behandelindex. Wij stemmen graag samen met jou af hoelang een traject duurt in plaats van dat we vast zitten aan een vooraf vastgesteld aantal behandelingen voor een klacht.

Gecontracteerd tarief of marktconform tarief?

De meeste zorgverzekeringen hebben voor de basis verzekering drie opties:

  • Basis (65% van het gemiddeld gecontracteerd tarief)
  • Beter (75% van het gemiddeld gecontracteerd tarief)
  • Goed (100% marktconform tarief)

Hierbij is het belangrijk om onderscheid te maken tussen het gemiddelde contracteerde tarief (€23,-) en het marktconforme tarief voor fysiotherapie (€45,-). Wanneer je deze erbij pakt, zie je dat je uiteindelijke vergoeding toch meer uit elkaar kan lopen dan lijkt wanneer je alleen naar de percentages uit bovenstaand rijtje zou kijken. Namelijk:

  • €14,75
  • €17,25
  • €45,-


Zoals je ziet verschilt het bedrag dat je vergoed krijgt enorm. Let dus goed op voor welke vergoeding van ongecontracteerde zorg je kiest, dit kan je een hoop geld schelen. Hou hierbij wel in het oog dat sommige verzekeringen ook onderscheid maken tussen de percentages vergoedingen bij de basis- en aanvullende verzekering. Dit wil zeggen dat een 100% vergoeding in je basisverzekering niet ook altijd een 100% vergoeding vanuit je aanvullende pakket betekent.

Fysiotherapie in het aanvullende pakket

Wanneer je denkt dat je aankomend jaar fysiotherapie nodig hebt, is het slim om af te wegen of je een aanvullende pakket nodig hebt. De fysiotherapie vergoeding is afhankelijk van welk pakket je kiest. Zo heb je kleinere, goedkopere pakketten meestal al vanaf zes behandelingen, maar ook duurdere uitgebreide pakketten met twintig of meer. Hierbij is het slim om de afweging te maken of de extra maandelijkse kosten voor een uitgebreider pakket afwegen tegen de kosten voor je extra fysiotherapie behandelingen (en eventuele andere vergoedingen uit het aanvullende pakket waar je gebruik van wil maken). Onbeperkte fysiotherapie is in 2022 slechts bij één verzekeraar mogelijk, namelijk bij VvAA Excellent.


We hopen dat dit overzicht je meer inzicht geeft in waar je op moet letten bij de fysiotherapie vergoeding 2022. Mochten er vragen zijn, laat het ons dan gerust weten.

Vergoeding fysiotherapie 2022: Hier moet je op letten