Skip to main content

Wat zijn Restless legs?

restless legs

Er zijn mensen die er tegenop zien om te gaan slapen. Want ’s nachts krijgen ze last van rusteloze benen. Dit is niet pijnlijk maar wel een hele nare sensatie. Zo vervelend dat je bijna bang wordt om naar bed te gaan. We noemen dit het Restless Legs Syndroom (RLS). Er zijn veel mensen die hier last van hebben. Want behalve dat het heel vervelend is, kun je er ook erg vermoeid van raken. Door middel van oefeningen kunnen we gelukkig vaak verlichting brengen.

Onrustige benen, onrustige nachten

Midden in de nacht wakker worden van een onbedwingbare onrust in je benen, dat is wat de meeste mensen die aan RLS lijden meemaken. Ze voelen tintelingen in de benen en MOETEN dan bewegen. Soms maken de benen vanzelf schokkende bewegingen, waar je wakker van wordt. Het enige wat helpt is opstaan en bewegen. Maar dit is natuurlijk een aanslag op je nachtrust waardoor je overdag vermoeid kan zijn.

Oorzaken van restless legs

De oorzaken van RLS zijn niet eenduidig. Er spelen verschillende factoren een rol, bijvoorbeeld:

  • Chronische ziektes zoals nierziektes, reuma en diabetes
  • Leeftijd (na je 45 ste heb je meer kans op RLS)
  • Zwangerschap
  • B12 vitaminetekort, ijzertekort of een tekort aan foliumzuur
  • Stress, roken en laat naar bed gaan
  • Te weinig beweging
  • Te veel inspanning (zoals intensief sporten) vlak voor het slapen gaan.


Als je last hebt van RLS kun je proberen deze kwaal te verminderen of zelfs te verhelpen door bijvoorbeeld op een vaste tijd naar bed te gaan, op te passen met koffie en alcohol en vooral niet te veel te drinken voor het slapen gaan. In plaats daarvan kun je beter de dag rustig afbouwen door te ontspannen. Heel belangrijk is gezonde voeding en stop (sowieso) met roken!

Ontspannen met fysiotherapie

RLS is geen spierziekte maar heeft wel te maken met spierspanning. Daarom leren we je bij ons in de fysiotherapiepraktijk bewust te worden van spanning en ontspanning. We rekken de spieren en zenuwstructuren in de benen. Een van de oefeningen bestaat bijvoorbeeld uit het gelijkmatig bewegen van de spieren in de benen. Tijdens een sessie fysiotherapie masseren we je benen voor een goede bloeddoorstroming. Maar we besteden ook veel aandacht aan je levensstijl. Sport je wel voldoende en krijg je voldoende vitamines binnen? Want een gezonde levensstijl heeft alles te maken met een gezond lichaam.

Oefening voor massage

Voordat je gaat slapen kun je jezelf een bovenbeenmassage geven om je benen te ontspannen. Dit doe je zo:
Je begint met je vlakke hand en strijkt dan langs je bovenbeenspieren. Vervolgens hark je met je vingerstoppen, je drukt met je duimen en je kneedt je bovenbeenspieren tussen je handpalmen. Daarna kun je met een klein flesje water over je spieren rollen en ze vervolgens losschudden. De massage eindigt weer met het strijken met je vlakke hand.

Slaap lekker door

Wel 3 tot 10% van de Nederlanders heeft geregeld last van RLS. Ben jij daar één van? Maak dan een afspraak. Samen kijken we hoe we jou kunnen helpen om weer van een goede nachtrust te kunnen genieten. Je mag me ook bellen, 06-53355405.

Handtekening Barbara van Beek Van Gelderen