Skip to main content

Wie vergoedt jouw fysiotherapie in 2019?

Elk jaar zet ik voor mijn klanten op een rijtje waar ze op moeten letten bij de keuze van hun zorgverzekeraar. Ik doe dat uiteraard met als uitgangspunt het vergoeden van fysiotherapie. Fysiotherapie van Gelderen heeft geen contract met een zorgverzekeraar. Maar als klant kun je natuurlijk wél vergoeding voor onze zorg krijgen. Om je een goed inzicht te geven van wat er in 2019, door wie vergoed wordt, geef ik je graag onderstaande informatie.


Basisverzekering

Algemeen geldt dat jongeren tot 18 jaar altijd maximaal 18 behandelingen vergoed krijgen vanuit de basisverzekering. Ben je ouder dan 18 en staat jouw aandoening op de ‘chronische lijst’, dan worden de kosten vanaf de 21ste behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. De eerste 20 behandelingen betaal je zelf of je sluit er een aanvullende verzekering voor af.


Naturapolissen en restitutiepolissen

Bij een restitutiepolis heb je volledige keuzevrijheid van arts, therapeut of ziekenhuis. De kosten worden dan helemaal vergoed, maar je maandelijkse premie is wel wat hoger. Bij een naturapolis maakt de verzekeraar afspraken met een aantal zorgverleners. Bij deze zorgverleners krijg je een vastgesteld aantal behandelingen volledig vergoed. Ga je naar een andere arts of fysiotherapeut? Dan vergoedt de verzekeraar nog altijd 50 tot 80%. Je bent er dan wel zeker van dat je de zorg krijgt die jij wilt en dat er geen behandelindex wordt gehanteerd.


Behandelindex

Wat is de behandelindex? Zorgverzekeraars houden het aantal behandelingen bij de fysiotherapeut zo laag mogelijk door een gemiddeld aantal behandelingen per klacht aan te houden. Dit noem je de behandelindex. Komt de fysiotherapeut boven het gemiddelde uit, dan kan dit verstrekkende gevolgen hebben voor de therapeut. Daarom zal hij of zij de behandeling staken zodra het maximale aantal is bereikt. Dit is een van de belangrijkste redenen dat wij in 2007 al hebben gekozen om een vrije praktijk te worden. Want wij vinden dat we in overleg met de klant, zelf moeten kunnen bepalen hoelang een traject duurt.


Overstappen zonder medische selectie

Sommige verzekeringen hanteren medische selectie. Voordat ze je als klant accepteren informeren ze naar je gezondheid. Ben je niet heel gezond of val je in een risicogroep, dan kun je bij hen geen aanvullende verzekering afsluiten of ze vragen een hogere premie.

Kom maar op met die namen!

Onderstaande verzekeraars dekken de kosten van fysiotherapeutische behandelingen zonder medische selectie toe te passen. Ze hanteren geen behandelindex en geven de klant vrije keuze van behandelaar. De polissen geven vergoeding voor 9, 12, 18, 27 en 36 behandelingen fysiotherapie.

Naturapolis (GEEN KEUZEVRIJHEID):

1. Stad Holland: Compact, Standaard, Uitgebreid en Extra uitgebreid
2. DSW: AV Standaard
3. In Twente: AV Standaard en Top
4. Menzis: Aanvullend, Extra Verzorgd 2 en 3

Restitutiepolis:

1. De Amersfoortse: Optimaal en Standaard
2. ONVZ: Vrije Keuze Benefit
3. PNO Zorg: Plus
4. DSW: AV Standaard
(Bron: www.defysiotherapeut.com)

Hoeveel behandelingen denk je nodig te hebben?

Als je nu al onder behandeling staat van een fysiotherapeut of als je in een risicogroep zit, dan kun je het beste even overleggen met je fysiotherapeut. Vraag hoeveel behandelingen ze nog denkt nodig te hebben om jou te helpen. Dan kun je een betere inschatting maken of je moet overstappen van zorgverzekeraar. Doe vervolgens zelf de vergelijking waarbij je bovenstaande informatie als handreiking kunt meenemen. Heb je hulp nodig bij het bepalen van je zorgvraag? Bel me! 06-53355405">06-53355405.

Wie vergoedt jouw fysiotherapie in 2019?