Mijn kind is van het type dat hele dagen voorovergebogen zit te staren naar zijn mobieltje, met beide duimen vastgekleefd aan het scherm. Of hij zit te gamen, onderuitgezakt in onze loungebank. De laatste tijd hoor ik hem steeds vaker klagen over een zere rug. Vind je dat gek! Nee, dat vinden we in onze fysiotherapiepraktijk niet gek. Een zittend leven is slecht voor je rug. Daarover schreef ik al eens de blog 'Bewegen als medicijn'. En als je dan ook nog eens veel voorovergebogen zit, of onderuitgezakt in de bank hangt, dan pleeg je een aanslag op je algehele gezondheid. Lees daarom mijn tips over hoe je je kind weer in de goede houding krijgt.
De gameboyrug en de tabletnek
Er wordt al sinds de opkomst van de gameboy over geschreven; een verkeerde houding bij kinderen die veroorzaakt wordt door het spelen van electronische spelletjes. De gameboy wordt allang niet meer gemaakt, maar de smartphone en de tablet hebben natuurlijk hetzelfde effect. Als je voorovergebogen zit ontstaat er druk op de rug en de nek. Kinderen in de groei die veel stil (moeten) zitten en weinig bewegen kunnen daardoor een gameboyrug of een tabletnek ontwikkelen. Het jonge bot en kraakbeen staat dan te lang onder eenzijdige druk. Hierdoor zakken de tussenwervelschijven als het ware in elkaar. Aan de voorkant groeit de wervelkolom minder hard dan aan de achterkant. Uit Fins onderzoek is gebleken dat 40 procent van de 8- tot 18-jarigen die ogenschijnlijk gezond zijn, de rug van een 50-jarige hebben.
Wat merk je?
Lang niet alle kinderen krijgen klachten maar op den duur ontwikkelen jongens vaak een bolle en meisjes een holle onderrug. Bij een ronde rug gaan de schouders en het hoofd naar voren hangen. Dan wordt het moeilijker om je armen op te tillen. Verder verandert de stand van de knieën waardoor kinderen O-benen, X-benen en kniepijn kunnen krijgen. Door een slechte houding kan het middenrif in de verdrukking komen, met gevolgen voor je inwendige organen. Met een ineengedrukt bovenlijf is diep ademhalen moeilijker, waardoor de longen minder sterk worden. Je kind wordt slomer en krijgt allerlei vage klachten. Hij is vaker moe en heeft last van zijn nek of rug.
Tips om problemen te voorkomen
Geef het goede voorbeeld. Hoe vaak lig je zelf in je bank te hangen met je mobieltje op grijpafstand? Wees je bewust van je eigen houding en leef dan voor hoe het wél moet. En …
- Stuur je kind naar buiten. Elke dag verplicht een half uurtje trampoline/ glijbaan/ trapveldje of de boom in.
- Op school wordt vaak te weinig aan gymnastiek gedaan. Dus is het belangrijk dat je kind na schooltijd sport. Geef hem een abonnement op de sportschool of een sportvereniging.
- Leg een kussen op de schoot van je kind waar de tablet op steunt. Zo hoeft hij minder krom te zitten en hebben de armen steun.
- Koop een goede stoel die meegroeit met je kind. Of laat hem op een kruk zitten met een voetenplankje.
- Stimuleer je kind een andere houding aan te nemen tijdens het gamen. Liggend op de buik bijvoorbeeld, of in kleermakerszit.
Doe de test
Laat je kind voorovergebogen met gestrekte benen de grond aanraken. Lukt dit niet? Dan is er wat aan de hand. Kom eens langs in onze praktijk voor een persoonlijk advies. Wij kunnen met de juiste oefeningen de houding van je kind verbeteren. Maak online een afspraak of bel direct naar 06-53355405.