Skip to main content

Fysiotherapie voor en na je operatie

Dat je na een operatie weer fit kunt worden met behulp van fysiotherapie is algemeen bekend. Maar wist je dat een goede fysieke conditie ook heel belangrijk is, vóórdat je geopereerd wordt? In deze blog vertel ik hoe je zelf een sneller herstel kunt beïnvloeden.

Voor de operatie

Uit onderzoek blijkt dat patiënten die fit zijn minder complicaties krijgen na een operatie en ook sneller herstellen. Daarom bieden steeds meer ziekenhuizen een pre-revalidatieprogramma aan. Maar je kunt ook veel zelf doen. Zoek een activiteit die bij je past en bedenk dat het niet de bedoeling is dat je plotseling heel sportief wordt. Jouw doel is om fitter te worden voor je operatie.

Fysio & Fit

Wandelen en fietsen zijn erg goed voor je conditie, maar als je geopereerd moet worden aan je knie of je heup is dat waarschijnlijk geen optie. Daarom is het goed om een fysiotherapeut te vragen je te begeleiden bij de pre-revalidatie. Bij Fysiotherapie van Gelderen kun je je aanmelden voor Fysio & Fit. Dit is een individueel bewegingsprogramma met begeleiding van een fysiotherapeut om je mobiliteit te vergroten. Was je al een sportief type, dan helpen we je met Fysio & Fit door oefeningen te doen die je kracht en stabiliteit nog meer verbeteren.

Actief meehelpen aan je eigen herstel

Zelfs als je je ziek voelt, pijn hebt of in een rolstoel zit kun je meedoen aan Fysio & Fit. Juist bij diegene die helemaal niet fit is, heeft pre-revalidatie de meeste impact. Bovendien is het fijn om actief mee te helpen aan je eigen herstel in de wachttijd voor je operatie. Je wilt toch niet alles af laten hangen van de dokter?

Stoppen met roken

Het is nu ook het moment om te stoppen met roken. Wist je dat je na 3 dagen al makkelijker kunt ademhalen en na 2 weken niet-roken al stukken fitter bent dan voorheen?

Eten en drinken

Gezonde voedingsstoffen geven je lichaam energie om spieren en wonden te laten herstellen. Door de dagen voorafgaand aan de operatie eiwitrijk voedsel te eten verhoog je je weerstand en heb je minder kans op complicaties zoals infecties. Patiënten met een goede conditie liggen gemiddeld een dag korter in het ziekenhuis. En dat is goed nieuws, want door de hele dag in bed te liggen neemt je spiermassa, spierkracht en conditie supersnel af. Na één dag in bed ben je al 5% van je spierkracht kwijt. En het kost heel veel tijd om de eenmaal verloren spiermassa weer op te bouwen.

Na de operatie

Ook na de operatie is fysiotherapie heel belangrijk. Ondanks een goede voorbereiding kun je toch nog moe zijn door spierkrachtverlies en coördinatieverlies. Soms kun je na een operatie tijdelijk ook slechter bewegen. Om sneller weer aan het werk te kunnen of andere dagelijkse bezigheden te kunnen hervatten is het belangrijk om onder toezicht van de fysiotherapeut oefeningen te doen. Dit noemen we de postoperatieve fysiotherapie.

Onder het mes?

Moet jij binnenkort onder het mes voor een operatie? En wil je weten of Fysio & Fit iets voor je kan betekenen? Bel me op op 06-53355405. Je kunt ook een mailtje sturen. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Fysiotherapie voor en na je operatie