Skip to main content

Het bekken: de onmisbare bewegingsschakel

Of je nu loopt of zit, je kunt niet zonder: je bekken. Het bekken is de allerbelangrijkste schakel in ons gehele bewegingsapparaat. Wanneer je pijn of klachten hebt in dit gebied, kan het dan ook voor veel ongemak zorgen, zowel wanneer je stilzit of juist in beweging bent. Gelukkig kan fysiotherapie helpen. We leggen je graag uit hoe dat zit.

Je bekken – hoe zit het precies?

Voor we verder in problemen met het bekken duiken, eerst even een korte theorie. Want wat is je bekken nu precies? Je bekken is het gedeelte dat je romp aan je benen verbindt. Het bestaat uit verschillende botdelen (het heiligbeen met stuitje en de linker en rechter bekkenhelft), deze vormen samen het gewricht. We noemen dit ook wel het ringvormige bekken. De gewrichten worden bij elkaar gehouden door gewrichtsbanden en kapsels.

Je bekken is een belangrijk deel van je bewegingsapparaat. Niet zo gek, want je gerbuikt de spieren rond je bekken en in de omliggende gebieden bij heel veel verschillende bewegingen. Daarnaast zorgen ze voor iets anders belangrijks, namelijk stabiliteit. Maar dat is nog niet alles. Je bekken hebben nog een andere belangrijke taak, namelijk het beschermen van de organen die erin liggen. Denk aan de blaas, darmen en bij vrouwen ook de baarmoeder.

De heup-bekken-onderrug eenheid

We zien in onze praktijk vaak klachten aan het bekken die voortkomen uit zogenaamde keten gerelateerde klachten. Dit wil zeggen dat de oorzaak niet altijd te vinden is in het bekken. De spieren rond je bekken werken namelijk intensief samen met je rugspieren, buikspieren en middenrif. Bij een verstoring van deze samenwerking kun je pijn en ongemak ervaren, bijvoorbeeld in de vorm van (lage) rugpijn.

Als fysiotherapeuten zien we de heupen, het bekken en de onderrug als eenheid. Dit omdat de heup niet kan bewegen zonder dat het bekken en de lendenwervels onderin de rug dit ook doen. Andersom werkt dit net zo. Op deze manier gaan we na waar het probleem kan zitten. We gaan op zoek naar bewegingsbeperkingen, maar ook naar eventuele instabiliteit. Zo brengen we in kaart waar het probleem zich bevindt en welke behandeling er nodig is.

Therapie bij klachten rond het bekken

Wanneer de klachten rond het bekken inderdaad afkomstig zijn vanuit een ander gedeelte van de keten, bijvoorbeeld de rug, maken we een behandelplan op maat. Door middel van het herstellen van de bewegelijkheid van de stijve gewrichten en het stabiliseren van de spieren zorgen we ervoor dat alles weer goed samen kan werken. Daarnaast krijg je oefeningen mee voor thuis. Het is vaak ook zinvol om aandacht te besteden aan je houding, bijvoorbeeld wanneer je loopt of thuis op de bank zit. Ook hier geven we je waar nodig adviezen voor mee.

Bekkenbodemfysiotherapie

Uit het onderzoek in onze praktijk kan natuurlijk ook blijken dat je klachten echt specifiek vanuit het bekken komen en niet vanuit de omliggende gebieden. Het kan in dat geval nodig zijn om een bekkenfysiotherapeut te bezoeken. Denk bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een verzakking, pijn bij seks of problemen met verlies van urine of ontlasting. Als dit het geval is, verwijzen we je graag door naar een van onze gespecialiseerde bekkenfysiotherapie collega’s. Zij helpen je graag verder om je klachten te verlichten of zelfs te verhelpen.

Meer weten over fysiotherapie bij bekkenklachten of een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.

Het bekken: de onmisbare bewegingsschakel