Skip to main content

Tabletnek tackelen door meer te bewegen

Deze maand verscheen er een interview in dagblad BN De Stem met als titel ‘Dag muisarm, hallo tabletnek’. Hierin vertel ik dat bewegen nog belangrijker is geworden sinds de opkomst van smartphones, tablets en gameconsoles. Als fysiotherapeut heb ik de muisarm uitgezwaaid, om hiervoor de tabletnek helaas te verwelkomen. De tabletnek komt steeds vaker voor bij jonge kinderen. Hij wordt niet alleen veroorzaakt door een slechte houding, maar vooral door niet te bewegen. In deze blog lees je hoe ik in mijn fysiotherapiepraktijk de tabletnek probeer te tackelen.

Wat zijn de symptomen van een tabletnek?


De tabletnek wordt veroorzaakt doordat de stand van het hoofd steeds naar beneden wordt gedwongen. Dit komt omdat iemand lange tijd naar het scherm van z’n tablet of smartphone zit te kijken. De tabletnek kenmerkt zich door hoofdpijn, nekpijn met uitstraling naar de schouders maar vaak ook tintelingen in de armen tot zelfs kaakpijn. In mijn blog ‘Boomklimmer of bankhanger’ schreef ik al eens over hoe je de tabletnek bij jonge kinderen kunt proberen te voorkomen. Maar dat valt nog niet mee, want de meeste kinderen zijn zo ongeveer vergroeid aan hun mobieltje. Uit een onderzoek van Childwise blijkt dat kinderen in de leeftijd van 5-16 jaar gemiddeld 6,5 uur per dag naar een beeldscherm kijken. Tienerjongens spenderen het meeste tijd voor een beeldscherm; gemiddeld zo’n 8 uur per dag!

Hoe kan fysiotherapie helpen?

Was de muisarm een echte kantoorblessure, de tabletnek komt vooral bij jongeren voor. En met de examens voor de deur moeten ze snel weer fit zijn. Maar de verjonging zet door; er zijn ook al veel basisschoolkinderen die de weg (aan de hand van hun ouders) weten te vinden naar de praktijk. Tijdens het consult komen de volgende zaken altijd aan bod:

1. Praten en adviseren
2. Mobiliseren
3. Oefeningen aanleren voor thuis om de nek los te maken
4. Aanzetten tot meer bewegen en sporten

Hiermee help ik een nieuwe fundering te maken voor het bewegingsapparaat. Maar opgelet! Als de schermtijd niet vermindert en de bewegingstijd niet vergroot, dan ligt een nieuwe blessure op de loer.

Doe strekbewegingen

Om de nek los te maken zijn veel strekbewegingen nodig. Ik leer mijn patiënten makkelijke oefeningen aan die ze thuis een aantal keren per dag kunnen doen. De armen moeten daarbij langs het hoofd naar boven worden gebracht. Als je dat drie keer per dag, drie keer achter elkaar doet, dan maak je je nek los. Maar dit is niet genoeg. Ik raad iedereen met een tabletnek aan om een sport te zoeken waarbij deze strekbeweging veel wordt gemaakt. Denk aan tennis, badminton, korfbal of volleybal.

Naar de sportschool

Gelukkig is de sportschool hip en schieten ze overal als paddenstoelen uit de grond. De beste training in de sportschool is crossfit. Je word er snel fit van. Crossfit combineert krachttraining met lenigheid, coördinatie en conditie. Doe vooral lichte oefeningen en gebruik losse gewichten. Bankdrukken is heel goed, evenals optrekken en planken. De plankoefening kun je ook heel goed thuis doen. Begin eens een plankchallenge waarbij je in bijvoorbeeld een maand je hele lichaam in goede conditie brengt. Een groot voordeel van de sportschool is dat het een sociale plek is waar je lekker samen kunt sporten op je eigen niveau.

Bewegen is de sleutel tot alles

De journalist van BN De Stem omschreef mij in het artikel als een bevlogen fysiotherapeut. Grappig om dat over jezelf te lezen, maar het is wél waar. Ik ben fysiotherapeut geworden vanuit mijn passie en doe mijn uiterste best om iedereen weer fit te krijgen. Daarbij hoort ook een flinke dosis voorlichting. Een van de manieren waarop ik dat doe is door middel van mijn maandelijkse blog. Daarin lees je steeds opnieuw dat bewegen de sleutel tot alles is. Want met bewegen kunnen we heel veel klachten voorkomen en verhelpen. Ik wijdde er al eens een heel blog aan: ‘Bewegen als medicijn’.

Tabletnek tackelen door meer te bewegen